Suđenje zaverenicima u Podgorici – da li proces politički?

Region 09. okt 201718:50 > 19:17
Viši sud u Podgorici

Od hapšenja na dan izbora u Crnoj Gori prošlo je gotovo godinu dana. Dok suđenje traje, nekolicina optuženih je priznala krivicu i osuđena na pet meseci zatvora. Ali, jedan broj optuženih negira šta im se stavlja na teret, među kojima i penzionisani general sprske policije Bratislav Dikić, ali i Branka Milić, koja već 11 dana štrajkuje glađu.

Izborni dan u Crnoj Gori, 16. oktobra prošle godine, i neuobičajeno velike tenzije. Razlog – hapšenje grupe srpskih državljana kojima se na teret stavlja pokušaj državnog udara. Godinu dana kasnije, suđenje u vezi sa ovim slučajem uveliko traje.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, devet srpskih državljana, među kojima državljani Bratislav Dikić i Branka Milić, kao i trojica državljana Crne Gore, među kojima dvojica licera Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Pet od, na početku osumnjičenih 25 osoba, priznalo je krivicu i osuđeno na pet meseci zatvora.

Penzionisanom generalu srpske Žandarmerije Bratislavu Dikiću, koji je operisan prošle nedelje, sudi se odvojeno zbog zdravstvenog stanja. Na zdravstvene tegobe žali se i Branka Milić, koja već 11 dana štrajkuje glađu, zahtevajući da joj se ukine pritvor, što je stav i Ustavnog suda Crne Gore.

„Iskreno da vam kažem ja ovo više uopšte ne doživljavam, niti sam doživljavala, kao sudski proces, već sam doživljavala bukvalno da su njih par taoci u Croj Gori, taoci režima ili onih koji u ovome imaju interes“, kaže ćerka optužene Branke Milić, Jelena.

Prvo suđenje pred kamerama u Crnoj Gori, ne sme da ostavi bilo kakvu sumnju u ispravnost procesa, smatra analitičar Boris Raonić. Inače bi moglo da dođe do novih zaoštravanja odnosa, ukoliko se utvrdi da je proces nalik na neke ranije slučajeve.

„Kakva je bila optužba protiv nekadašnjeg rukovodstva SDA u Crnoj Gori, ili „Orlov let“ prema nekadašnjem rukovodstvu albanskih partija. Ukoliko je ovo politički motivisana optužnica, onda će Crna Gora ući u dodatnu političku krizu. Ja nemam nikakvu dilemu da je Rusija pokušala nešto da uradi u Crnoj Gori kako bi opstruirala naš ulazak u NATO savez, ali na ovakav način prosto je za mene, ne želeći da prejudiciram proeces, neverovatno“, rekao je Boris Raonić iz Građanske alijanse.

Istoričar Čedomir Antić smatra da je u pitanju politički proces i da je u pitanu jedna od stvari kojima je pokušano da se utiče na javnost u Crnoj Gori pred izbore.

„Do ovog izmišljenog pokušaja državnog udara gde nema oružja. Gde su doveli grupu penzionera koji su išli na nekakav skup i prikazuju ih kao mečke, kao neke zaverenike“, smatra Antić.

Još jedna karakteristika ovog procesa, kažu predstavnici optuženih, jeste i što je srpska diplomatija neaktivna u vezi sa njim.