Vodoinstalater izabran za upravnika gradske biblioteke

Region 25. okt 201707:34 > 09:44
Pixabay

Gradonačelnik hrvatskog grada Slunja postavio je svog zamenika, školovanog vodoinstalatera, za vršioca dužnosti upravnika gradske biblioteke što je izazvalo burnu reakciju i komentare.

„… Ja nisam morao da imam ni osam razreda osnovne škole, ali sam pokazao da mogu da vodim grad, a isto je i s mojim zamenikom Ivicom Požegom“, kaže za Jutarnji list gradonačelnik Slunja Jure Katić.

On, odnosno Gradsko veće u kojem ima većinu, postavio je svoga zamenika, inače školovanog vodoinstalatera, za v.d. upravnika mesne Knjižnice i čitaonice, što je izazvalo negodovanje kod opozicionog Živog zida. Mediji su to preneli, a komentatori, pogotovo oni na društvenim mrežama, nisu imali milosti.

„Po struci vodoinstalater, vojni penzioner i zamenik gradonačelnika, a po novom i direktor Biblioteke u Slunju. S druge strane, mladi obrazovani ljudi koji su završili traženi fakultet ne mogu dobiti mesto na funkciji jer ne ispunjavaju uslove konkursa na kom kažu da je potrebno pet godina iskustva na radnom mestu upravnika“, komentarisali su iz opozicije.

Početkom septembra iznenada je preminuo Nikola Živčić, bivši novinar koji je radio kao upravnik biblioteke. Uz njega, biblioteka je imala samo jednog zaposlenog.

Katić kaže da Požegi to nije trebalo, ali da je on trebao njima i da ga je lično zamolio da prihvati.

On sam, kaže, ima peti stepen trgovačkog smera i po zvanju je organizator rada u trgovini, ali bez obzira na to, dodaje, toliko je dobrog doneo Slunju, pobrojavajući desetak projekata koji su u raznim fazama realizacije.

„A Gradu smo obojica jeftini jer smo penzioneri i volonteri. Zajedno imamo naknada manje nego što je plata načelnika neke opštine. Evo, ja radim za pet i nešto hiljada kuna, a Požega za 2600 kuna’, kaže gradonačelnik.

Ivan Požega kaže da je pre rata u Zagrebu radio kao vodoinstalater, ali se 1991. vratio u Slunj i priključio ratu, iako mu je posao u struci nosio višestruko veće prihode. Iz vojske je otišao u penziju kao.

„U biblioteci ću biti samo dok se ne izabere direktor, a nadam se da će to biti što pre“, kaže v.d. direktora Požega.

Obojica su ogorčeni i uvređeni negativnim komentarima, a gradonačelnik Katić kaže da se tu samo radi o “bezobrazluku iz Živog zida, koji se u politiku ne razumeju i idu pogrešnim smerom”.