Grabar Kitarović: Najčešće se vozim kombijem

Region 25. okt 201712:39 > 13:44
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u sredu je privremeno preselila svoj kabinet u Dubrovnik.

Na pitanje o službenim automobilima, odnosno o zahtevu MUP-a da se kupe blindirani automobili, predsednica Hrvatske je rekla da razume taj zahtev ministarstva.

„Mi nismo tražili novo vozilo. Ja sam zadovoljna vozilom kojim se vozim. Najčešće se vozim kombijem, najviše je prostora i mogu da stanu moji saradnici. Ipak, razumem zahtev MUP-a, jer nemojte zaboraviti da Republiku Hrvatsku posećuju strani državnici i da su česti zahtevi za blindiranim vozilima. Osim toga, postoje i situacije kad su takva vozila potrebna“, rekla je ona.

Hrvatski MUP je u ponedeljak u Narodnim novinama objavio tender za kupovinu dva nova vozila vredna 1,7 miliona evra, a koja bi trebalo da budu opremljena sistemom zaštite VR 9, da imaju nosač oružja, senzor za suzavac, mogućnost vožnje i s probušenim gumama, kao i brojne druge elemente.

MUP u obrazloženju navodi da trenutno u njegovom sistemu postoji samo jedno blindirano vozilo nabavljeno 2007. i tri preuzeta od Ministarstva obrane 2006. i 2008. koja ne odgovaraju njegovim potrebama, te da važnost hitne nabavke vozila visoke klase s balističkom zaštitom proizlazi iz obaveza prema Uredbi o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora i sprovođenju njihove zaštite i osiguranja.

Dan nakon što je objavljeno da MUP nabavlja nova blindirana vozila, domaće štićene osobe prve kategorije kojima su limuzine namenjene, najavile su da ih neće koristiti.