Dodik: Republika Srpska je samoodrživa, a BiH će se raspasti

Region 25. okt 201722:48 > 22:55
Srna

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je Republika Srpska samoodrživa i naglasio da će se BiH raspasti, jer je to kreacija koja ne može da uspe.

Dodik je za RTRS istakao da u BiH nema dogovora, niti uvažavanja bazičnih interesa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, zbog čega je ona propala zemlja. On je poručio da se u BiH moraju uvažavati bazični interesi svih i da Sarajevo prestane da umišlja da oni mogu svima da nametnu sve. 

Dodik je rekao da Republika Srpska mora da učestvuje u odlučivanju na nivou BiH i da ne može niko u ime nje da kaže bilo koji stav koji bi bio amanet ili nešto obavezujuće. On je naglasio da se izjavama bošnjačkog člana Predsedništva Bakira Izetbegovića i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o ostavljanju BiH u amanet Turskoj, stalno iznova skrnavi priča o BiH sastavljenoj od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, jer se njima ta priča ne dopada. 

On je naglasio da je Bakir Izetbegović trebalo da kaže da govori u ime Bošnjaka, odnosno da je nekadašnji lider Bošnjaka Alija Izetbegović rekao da ostavlja u amanet politička prava Bošnjaka u BiH, nakon čega ne bi bilo potrebe za komentarisanjem.

„Ali, ako kaže da ostavlja Bosnu, postavlja se pitanje koju Bosnu? Alija Izetbegović nikad nije vladao BiH, nikada nije bio suveren na prostoru cele BiH, već je bio lažno predstavljen u Dejtonskom mirovnom sporazumu kao neki predsednik BiH“, istakao je Dodik. 

On je dodao da su to uradili stranci, da bi oprali svoje obraze, jer su ranije primili BiH u UN, iako je Republika BiH ukinuta 1994. godine formiranjem Skupštine muslimansko-hrvatske federacije. 

„Ono što piše u Ustavu jeste da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda. Mogu da dosadim kome god hoćete sa tom tvrdnjom, ali ona je takva. Ako je nešto od nečega sastavljeno, mora da se uvažava to od čega je sastavljeno“, poručio je Dodik. 

Dodik je rekao da BiH nije suverena zemlja jer je pod upravom stranaca i da radi toga ona ne može uspeti.

„Na nivou BiH nijedna ekonomska mera nije usvojena. BiH nema suverenu monetarnu vlast, ne može se baviti ekonomskim pitanjima, a da nema centralnu banku koja može pratiti ekonomska zbivanja“, naveo je Dodik i dodao da je Centralna banka BiH u funkciji i pod upravom stranaca.

On je naveo da Republika Srpska nema koristi od BiH u bilo kom pogledu. 

„Da ima pameti u Bosni, rekli bi da ovo sada ne funkcioniše i da nas postojeći politički sistem gura u siromaštvo“, rekao je Dodik, navodeći da je bilo realno da Srpska i Herceg-Bosna budu nezavisne države i da Bošnjaci imaju Bosnu organizovanu na delu teritorije koja im sada pripada.