Jutarnji: Ugovor o Agrokoru, država ne sme da smeni Ramljaka

Region 25. okt 201723:45 > 26. okt 2017 00:02
Izvor: REUTERS/Antonio Bronić

"Ugovor o najstarijem kreditu od 1,06 milijardi", koji hrvatski Jutarnji list ima u posedu, naziv je tzv. roll-up kredita potpisanog 8. juna 2017. između Agrokora, zajmodavaca i agenta kredita, koji sadrži niz odredbi koje tim kreditorima daju puna ovlašćenja u upravljanju procesom lex Agrokor.

Ti ključni kreditori su investicioni fondovi Knighthead Capital Management i Monarch, dvadesetak zasad nepoznatih investicionih fondova, Zagrebačka banka, Erste banka, ruska VTB banka i investicione banke J.P Morgan i Goldman Sasch, piše Jutarnji list.

Ugovor o najstarijem kreditu de facto u jednom važnom delu stavlja „izvan snage“ lex Agrokor i kreditorima daje ovlašćenju u donošenju i sprovođenju nagodbe poverenika i restrukturiranju Agrokora. Najznačajnije odredbe u tom kontekstu su one koje govore o tome da se plan restrukturiranja i nagodba poverenika ne mogu doneti bez odobrenja zajmodavaca iz tog kredita, te da hrvatska Vlada ne sme smeniti Antu Ramljaka, kao vanrednog poverenika ili glavnog savetnika u procesu lex Agrokor, jer bi se to smatralo povredom Ugovora o kreditiranju.

Uz to, ugovorom je određeno da će se sporovi između potpisnika ugovora rešavati po anglosaksonskom pravu, a ne hrvatskom ili kontinentalnom pravu, što u stvari znači da bi se sve arbitražne radnje i pravni sporovi koji mogu nastati u tom procesu vodili verovatno u Londonu ili Vašingtonu. To su glavne odredbe ugovora do kojeg je Jutarnji list došao na Zemljišnoknjižnom odeljenju Opštinskog građanskog suda u Zagrebu. Ugovor je tamo priložen prilikom upisa brojnih zabeleški na celi niz Agrokorovih nekretnina, koje su do septembra ove godine, kad je stavljena zabeleška o kreditu u zemljišne knjige, bile neopterećene zaduženjima.

Reč je o spisu položenom na zagrebačkom sudu koji ima ukupno 1.500 stranica, a sastoji se od Ugovora o kreditnom zalogu i Ugovora o najstarijem kreditu, sročenog na 209 stranica, koji su u spis priloženi na engleskom jeziku, te uz overeni prevod na hrvatski jezik.

Ramljak: Naravno da me mogu smeniti

„Naravno da Vlada Hrvatske, odnosno Trgovački sud mogu smeniti mene ili bilo kog narednog poverenika u bilo kom trenutku, jer se imenovanje ili opoziv obavljaju isključivo u skladu sa Zakonom o postupku vanredne uprave“, izjavio je za Jutarnji Ramljak.

„Ako bi došlo do smene, kreditori bi mogli odlučiti da smena ne znači ujedno i ‘neispunjenje obaveze’, te da zbog zamene mene drugim poverenikom kredit ne dolazi na naplatu. Ukoliko bi drugog poverenika ili poverenicu ocenili dovoljno kvalitetnim odabirom, za pretpostaviti je da bi zbog zaštite svojih interesa upravo tako i učinili“, dodao je.

Jutarnji list dobio je i reakciju iz Vlade Hrvatske, iz koje poručuju da nijedan ugovor ne može umanjiti prava Vlade.

„Nije tačno da Vlada ili Trgovački sud ne mogu smeniti odnosno opozvati vanrednog poverenika Agrokora Antu Ramljaka, jer članak 15. Zakona o postupku vanredne uprave kaže „Sud može opozvati vanrednog poverenika te imenovati novog u bilo koje doba na prijedlog Vlade“. Ukoliko Trgovački sud ili Vlada budu smatrali da vanredni poverenik ne radi svoj posao kvalitetno i profesionalno, na korist kompanije i njenih poverenika, on može biti opozvan. Odredba ugovora koja kaže da će se smenjivanje Ante Ramljaka ili savetnika za restrukturiranje od strane Vlade smatrati neispunjavanjem obaveze, koje rezultira odštetnim zahtevom predstavlja logičan pokušaj kreditora da se zaštite od eventualnog imenovanja osoba s neadekvatnim kompetencijama“, navodi u odgovoru Jutarnjem listu Vlada Hrvatske.