Svedočio Sinđelić: Kako sam upoznao Šišmakova

Region 26. okt 201710:55 > 10:55
Izvor: N1/Privatna arhiva

Svedočenjem Aleksandra Sinđelića, svedoka saradnika crnogorskog tužilaštva u slučaju protiv optuženih za umešanost u pokušaj terorizma oktobra prošle godine, u Višem sudu u Podgorici nastavljeno je suđenje optuženima u tom predmetu.

Sinđelić, koji je po navodima optužnice jedini imao kontskte sa organizatorima navodne, osujećene zavere, i pripadnicima ruskih obaveštajnih struktura, pred sudom objašnjava kako je upoznao Eduadra Šišmakova, optužnicom crnogorskog tužilaštva označenog za organizatora pokušaja terorizma.

Sinđelić je saopštio da je nacionalista, panslavista, da je protiv granica među Srbima, te da je prvi put „izašao“ iz Srbije 2013. i otputovao u Rusiju na skup kozaka u Jekaterinburgu, gde se susreo sa Edijem (Eduardm Šišmakovim).

Motive putovanja u Rusiju objasnio je poslom kojim se bavio, izradom i prodajom srpskih suvenira.

Sinđelić je Rusiju učestalije počeo da posećuje od 2015. godine, gde se sreće sa Šišmakovim, s kojim, kako tvrdi, na njegovu inicijativu održava kontakt od prvog susreta.

Tvrdi da mu je Šišmakov prvi put poslao „čudnu“ poruku koja se odnosi na Crnu Goru marta 2016. godine, nekoliko meseci uoči izbora, kada mu je napisao: „Dosta je bilo. Ovako više ne može. U Crnoj Gori treba srušiti vlast, Đukanovića … tu bandu“.

„Odgovorio sam mu reda radi da treba, ali nema ko to tamo“, bio je odgovor Sinđelića.