Sinđelić: Ristić mi je pričao da će Đukanović biti ubijen

Region 27. okt 201712:36 > 12:38
Izvor: N1

Svedok saradnik specijalnog, crnogorskog tužilaštva u predmetu protiv optuženih za umešanost u navodni pokušaj terorizma, Saša Sinđelić rekao je u nastavku svedočenja da mu je Nemanja Ristić iz Beograda oktobra prošle godine govorio da će u Crnoj Gori biti sukoba, nereda, pucnjave, i da će tadašnji premijer Milo Đukanović biti ubijen.

„Ristić mi je govorio da će biti sukoba, nereda, pucnjave, da će Đukanović biti ubijen“, kazao je Sidnjelić u nastavku svedočenja u Višem sudu u Podgorici, odgovarajući na pitanja tužilaštva.

Sindjelić je to rekao odgovarajući na pitanja tužioca i objasnio da ne zna odakle Ristiću ta saznanja, „jer on nije imao kontakte sa Edijem“ Eduardom Šošmakovim koga je svedok saradnik označio za glavnog organizatora, inspiratora i finansijera navodnog pokušaja terorizma u Crno Gori, oktobra prošle godine.

„Ristić nije imao veze s Edijem… Ne znam odakle mu ta saznanja… Govorio je da ih ima od ljudi iz Crne Gore, jer su „Zavetnici“ (pokret u Srbiji čiji je Ristić član), već bili u Crnoj Gori“, naveo je ključni svedok crnogorskog tužilaštva.Ristić je jedan od optuženih za navodnu neuselu zaveru, osmišljenu i rukovodjenju od strane dvojice Rusa, a kome se sudi u odsustvu, jer je Srbija njega i takodje optuženog Nemanju Ristića, odbila da izruči Crnoj Gori.

On je u jučerašnjem svedočenju optuženog ruskog državljanina Eduarda Šišmakova, označio za organizatora navodne zavere koja nije uspela, a danas je precizirao da je „jedan od osnovnih razloga“ plana za Crnu Goru bio njen ulazak u NATO“.

„Ako uzmu Crnu Goru, uzeće posle i Srbiju“, citirao je Sinđelić Edija i dodao da je njegov lični motiv da se pridruži bio ideološke prirode i protivljenje NATO-u koji je, naveo je, bombardovao Srbiju.

Detaljno je pobrojao opremu koju mu je Šišmakov naručio da nabavi i naveo da su tu opremu nekada koristili pripadnici britanskih specijalaca-SAS-a.

Naveo je da je od Šišmakova zadužen da nabavi specijalne uniforme bez oznaka, specijalne zaštitne naočare, gas maske, ruksake sa vodom, fantomke, lisice, futrole za pištolje, bokseve, metalne palice, suzavce i drugo.

Ranije je saopštio da je opremu koju je nabavio za sprovdjenje plana nasilne smene vlasti u Podgorici nakon što je propao, predao srpskoj Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), kojoj je predao i 125.500 evra, koje je dobio od organizatora.

Sinđelić je optužio lidere opozicionog Demokratskog fronta da su finansirani novcem iz Rusije odakle su imali pomoć za realizaciju plana „nasilne smjene kriminalne vlasti i uvodjenja vanrednog stanja u zemlji“.

Iz dosadašnjeg svedočenja Sidnjelića nije jasno kojim strukturama pripada Šišmakov i odakle je stizao taj novac.

Sinđelić pominje ruske nacionaliste, a cnogorsko tužilaštvo tvrdi da je Šišmakov pripadnik ruske, vojne obaveštajne službe GRU.

Kremlj je negirao umešanost u navodni pokušaj terorizma u Crnoj Gori.

U Višem sudu u Podgorici je u toku pauza i Sindjelić će nakon nje odgovarati na pitanja advokata odbrane.

U Višem sudu u Podgorici se sudi grupi od 14 državljana Rusije, Srbije i Crne ; Gore, optuženim za umešanost u navodni pokušaj terorizma na dan prošlogodišnjih, parlamentarnih izbora, a s ciljem nasilne smene vlasti i sprečavaja zemlje da se pridruži NATO-u.