Sud odbio zahtev za poništenje arbitraže Hrvatske i MOL-a

Region 27. okt 201711:27 > 11:33
N1

Švajcarski Savezni sud odbio je zahtev za poništenje arbitraže koju je Hrvatska izgubila od MOL-a, saznaje N1.


I ne samo to, Hrvatskoj je odredio da mora da plati 200.000 švajcarskih franaka sudskih troškova, ali i još 250.000 franaka troškova druge strane, javila je reporterka N1.

Član arbitražnog suda Hrvatske pravosudne komore Miljenko Giunio rekao je da je švajcarski Savezni sud odbio zahtev za poništenje arbitraže jer je očigledno ocenio da je arbitraža sprovedena korektno, a na samu odluku arbitražnog suda, po njegovom mišljenju, uticalo je to što Hrvatska nije uspela da dovede sve pozvane svedoke.

„Naš zahtev, naša revizija, kako je oni zovu, za poništenje arbitražne odluke je odbijena. Moramo platiti troškove sudu, protivničkoj strani i na žalost svi argumenti koje smo iznosili su odbijeni. Ova odluka je konačna i arbitraža se mora poštovati“, rekao je Giunio.

Taj sud se oglasio u aprilu i to kada je odbio paralelni zahtev Hrvatske za odlaganje sudskog procesa dok se ne odluči o ovoj tužbi.Devet meseci je prošlo od poteza Hrvatske za koji su mnogi stručnjaci odmah upozoravali da ima male izglede za uspeh.

Podsetimo, predsednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je u januaru da je Hrvatska zatražila poništaj arbitražne odluke u slučaju INA-MOL, donesene 23. decembra pošle godine pred Arbitražnim sudom utemeljenim prema Pravilima Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi između Republike Hrvatske i MOL Grupe.

„Hrvatska je preko svojih pravnih zastupnika i švajcarskih advokata koje smo angažovali zatražila poništenje arbitraže“, izjavio je tada premijer Plenković odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Hrvatska zatražila poništenje spomenute arbitraže.

Premijer je ocenio da je reč o „vrlo dobro potkrepljenim argumentima za poništenje arbitraže, pre svega procesno-pravnim razlozima“ i izrazio nadu da će, „u postupku koji sledi i koji će trajati nekoliko meseci, tih nekoliko navedenih razloga, švajcarski Savezni sud, na odgovarajući način sagledati“.

Na pitanje novinara koji su to procesni razlozi, Plenković je spomenuo da je reč o „određenim aspektima koji se tiču sastava suda, prava saslušanja i nekih detalja koji u ovome trenutku nisu bitni za javnost“.