VMRO DPMNE neće da vrati pet mandata za gradonačelnika

Region 30. okt 201714:50 > 14:55
Reuters/Ognen Teofilovski

Opozicioni VMRO DPMNE neće vratiti gradonačelničke mandate u pet opština u Makedoniji u kojima je pobedio i pored toga što ne priznaje rezultate lokalnih izbora, rečeno je u toj stranci.

Portparol VMRO DPMNE Ivo Kotevski je za portal nedeljnika Fokus rekao da najveća opoziciona stranka u Makedoniji nema nameru da prepusti apsolutnu vlast vladajućem SDSM, koji je osvojio najveći broj opština.

„Ne postoji razlog zašto bi gradonačelnici VMRO DPMNE vraćali mandate u opštinama u kojima su pobedili i u ovakvim uslovima, jer bi to pomoglo (lideru SDSM i premijeru Zoranu) Zaevu i njegovoj stranci da uzurpiraju vlast i da objedinjavanjem celokupne vlasti lakše trguju nacionalnim interesima“, rekao je Kotevski.

On je ponovio stav lidera VMRO DPMNE Nikole Gruevskog da su „izbori bili kriminalni“ i da je, kako je rekao, volja građana na lokalnim izborima pokradena pretnjama, pritiscima, potkupljivanjem i zloupotrebom državnih institucija.

„Najbolju proveru svih tih tvrdnji možemo da dobijemo na prevremenim parlamentarnim izborima koji bi bili organizovani po takozvanom pržinskom modelu (po kojem bi opozicija dobila ministre u vladi za pripremu i sprovođenje izbora)“, rekao je Kotevski.

Zahtev Gruevskog za vanredne parlamentarne izbore odmah je sinoć odbacio premijer Zoran Zaev, ocenjujući da Makedoniji sada nisu potrebni izbori, jer su pred njom reforme i nagomilani problemi koji treba da se reše, kao i da se zna ko bi na njima pobedio.

Na vanrednim lokalnim izborima, koji su održani 15. i 19, oktobra, vladajući SDSM je dobio gradonačelnike u ukupno 56 od 80 opština u Makedoniji, kao i u gradu Skoplju, dok je VMRO DPMNE osvojio gradonačelnička mesta u pet opština, od kojih su jedina veća urbana sredina Kavadarci.

„Razumem ove teške momente ispunjene emocijama u kojima se nalazi rukovodstvo našeg političkog protivnika, ali se nadam da će pronaći snagu da se odnose kao odgovoran politički subjekt za koji je na ovim izborima glasao ozbiljan broj građana i da će se uključiti i dati konstruktivan doprinos u reformama od suštinskog značaja za bolji život građana“, rekao je Zaev.

Najveća albanska stranka, Demokratska unija za integraciju (DUI), u drugom krugu je pobedila u trci za gradonačenike u osam opština, pa će imati gradonačelnike u ukupno 10 opština, uglavnom u severozapadnoj Makedoniji.

Kandidati za gradonačelnike Alijanse za Albance su u drugom krugu pobedili u tri opštine, dok u prvim krugu nisu osvojili ni jednu. Demokratska partija Albanaca (DPA), Pokret Besa i Demokratska Partija Turaka su na lokalnim izborima dobili po jednog gradonačelnika, dok su u tri opštine pobedili nezavisni kandidati.

Pobedničke partije, dve velike stranke vladajuće koalicije, SDSM Zorana Zaeva i DUI Alija Ahmetija, ocenile su da su oba kruga lokalni izbori bili fer, demokratski i mirni, dok su rezultate izbora osporili opozicioni VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i manja članica Vlade Makedonije Alijansa za Albance Zijadina Sele i Pokret Besa Bilala Kasamija, koji tvrde da su ih pratile brojne neregularnosti.

Da su lokalni izbori, koji su podržani u dva kruga 15. i 29. oktobra, bili fer i demokratski smatra i predsednik Državne izborne komisije Makedonije Aleksandar Čičakovski, а građanska organizacija Most, koja je imala brojne posmatrače, saopštila je da su registrovali samo manje neregularnosti.