Haradinaj i Tači traže međunarodnu istragu slučaja Kumanovo

Region 03. nov 201714:43 > 19:10
N1

Predsednik Kosova Hašim Tači podržao je zahtev premijera Kosova Ramuša Haradinaja da se izvrši međunarodna istraga zbog presude Krivičnog suda u Skuplju, kojom su pripadnici takozvane "Kumanovske grupe" osuđeni zbog terorizma na visoke zatvorske kazne.

„Međunarodna istraga bi, prema mišljenju predsednika Tačija, rasvetlila potpunu istinu, o kojoj će odlučiti pravda“, saopšteno je iz kabineta predsednika Kosova.

Haradinaj je danas zatražio međunarodnu istragu i rasvetljavanje događaja i svih dimenzija. 

„Sa povećanom pažnjom pratio sam proces nakon tragičnih događaja u Kumanovu u maju 2015. godine i kazne koje su izrečene od strane suda u Skoplju. Pravda treba da se dovede na mesto, počevši od punog rasvetljavanja događaja i svih njegovih dimenzija. Međunarodna istraga bi pomogla punom rasvetljavanju istine, za koju se zalažemo svi“, rekao je Haradinaj.

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli pozvao je na unutrašnje konsultacije ambasadora Kosova u Skoplju Iljbera Hisu, ali i ambasadora Makedonije na Kosovu, javili su prištinski mediji.

Krivični sud u Skoplju u četvrtak je sedmoricu albanaca osudio na doživotne kazne zatvora jer su u sukobu sa pripadnicima specijalnih jedinica MUP-a Makedonije u maju 2015. godine u Kumanovu, na severu Makedonije ubili osam policajaca. Još jedna kazna doživotnog zatvora izrečena je danas.

Presude su u Krivičnom sudu izrečene u odsustvu optuženih koji su neposredno pre izricanja presude izazvali haos u sudnici skandirajući slogane takozvanoj Oslobodilačkoj vojci Kosova i „Velikoj Albaniji“.

Zbog odluke suda porodice osuđenih Albanaca juče su palile zastave Makedonije u Gnjilanu i Skoplju.

U Prištini je održan i protest kojem je prisustvovala rodbina osuđenih. Detaljnije u prilogu Zane Cimili: