Burno u BiH: Dodik pominje nezavisnost, a Izetbegović rat

Region 13. nov 201719:18 > 19:31
N1

Zahuktava se pojačana retorika političkih lidera u Bosni i Hercegovini, ponajpre između Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića. Dodik je ponovio da je Republika Srpska zrela kao jabuka za nezavisnost, a Izetbegović poručio da ne isključuje vojni odgovor na eventualnu akciju otcepljenja službene Banjaluke.

Milorad Dodik je poslednji put glasao na referendumu 25. septebra 2016. godine. Od tada do danas, najavljivao je još dva, ali je u međuvremenu odustao, nakon povlačenja referenduma o Sudu i Tužilaštvu, a do institucionalne odluke o nezavisnosti nikada nije ni došlo. Ali, retorika ostaje.  

Predsednik Republike Srpske u najnovijoj izjavi za “Večernje novosti” kaže da će Republika Srpska kad-tad biti nezavisna država, i to „zrela kao jabuka“.  

„Sanjam i verujem da će Republika Srpska jednog dana biti država. Da li će to biti za pet, deset ili petnaest godina, nije važno. Garantujem, nezavisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka. BiH je neodrživa, a kada bi se RS danas izdvojila, ne bismo imali nijedan problem da živimo kao samostalna država. Kad bih mogao sutra da napravim nezavisnu RS, a da ne padne nijedna glava, uradio bih to. Moja politika je da to učinim političkim sredstvima”, poručio je Dodik.  

Nije ovo prvi put da Dodik daje ovakve izjave, ali je ovog puta dobio oštar odgovor od bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Bakira Izetbegovića. U intervjuu za Dojče vele kaže da eventualna nezavisnot Republike Srpske ne može proći bez rata.  

“I da će ako proizvedu drugo poluvrme, to poluvreme izgubiti, nadam se politički, a ne vojno. Ne volim ni pričati o tim scenarijaima”, rekao je Izetbegović.  

Na potpitanje je l’ spreman na najgorio scenario, Izetbegović je rekao: “Na rat? Jesam”.  

Pojačana retorika na relaciji Dodik – Izetbegović mnoge je podsetila na period u avgustu i septembru 2016. godine, kada je Dodik najavio referendum o Danu Republike Srpske. Tada se, takođe, zveckalo oružjem.  

Politčki analitičar Ranko Mavrak ističe da je problem u tome što od provokacije profitiraju i oni koji je lansiraju, i oni koji navodno pokušavaju da je ospore. “I tako se pozicioniraju kao borci za, slovno rečeno, nacionalnu stvar. No, stvari se mogu oteti kontroli”, upozorava on.  

Zbog neprimerene retorike više puta su reagovali iz američke ambasade u BiH, a vanredno je zasedao i Savet za sprovođenje mira. Ovoga puta, američka ambasada podseća na ranije izdata saopštenja, u kojima je pozivala lidere da poštuju Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.