Cipras: Otvara se mogućnost za rešenje spora oko imena

Region 05. jan 201816:57 > 17:01
REUTERS/Marko Đurica

Grčki premijer Aleksis Cipras ocenio je da se se u 2018. godini otvara mogućnost za rešenje spora koji Grčka ima sa Makedonijom oko imena, preneli su makedonski mediji.

Cipras je u intervjuu za sutrašnji broj novina Nea selida ponovio da je optimista u vezi sa rešavanjem višedecenijskog spora oko imena, ali da očekuje konkretne korake s makedonske strane.

Cipras je rekao da se ove godine „otvara prozor za moguće rešenje i da je potrebno da se donesu neophodne odluke“.

„Uveren sam da je došao čas da donesemo neophodne odluke kojima ćemo opravdati ulogu Grčke kao liderske snage na Balkanu, ali i kao stuba stabilnost u širem regionu“, rekao je grčki premijer.

Cipras je uputio kritike Novoj demokratiji, ocenjujući da zauzima paralizirajući i neodgovoran stav, ali je i izrazio nadu da će opozicija shvatiti da pitanje imena ne treba da bude predmet unutarstranačkih igara i da će se, ako postoji perpsektiva za rešenje, stvoriti preduslovi za širok parlamentarni konsenzus.

Makedonski mediji navode da reševanje problema oko imena Makedonije očekuje i Brisel. Evropska komisija je, kako je prenela Televizija Telma, pozdravila aktivnosti makedonske vlade za okončanje dvadesetpetogodišnjeg spora sa Grčkom i nada se da će videti „konkretne rezultate“.

U Njujorku je za 19. januar zakazan novi sastanak posrednika UN u sporu dve zemlje Metjua Nimica s pregovaračima, a generalni sekretar NATO-a Jens Stolenberg je najavio posetu Skoplju 17. i 18. januara.

Premijer Makedonije Zoran Zaev će učestvvati na Forumu u Davosu, gde bi, prema grčkim medijima, mogao da se sastane s Ciprasom, ali taj sastanak još nije potvrđen, dok će se vicepremijer Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani u utorak u Atini sresti s grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Kocijasom.

Zaev je više puta ponovio da je uveren da bi „problem koji Grčka ima s ustavnim imenom Makedonije“ mogao da bude rešen u prvoj polovini ove godine i da Makedonija dobije datum za početak pregovora s EU i poziv u NATO.

Evropske integracije Makedonije i ulazak u NATO godinama blokira spor Skoplja i Atine zbog ustavnog imena Makedonije.