Javni prevoz u Skoplju opet besplatan zbog zagađenja

Region 08. jan 201821:40 > 21:43
Reuters/ Ognen Teofilovski

Gradski prevoz u Skoplju od danas je, drugi put u toku ove zime, besplatan što je jedna od mera za smanjenje enormno visokog zagađenja vazduha u glavnom gradu Makedonije.

Preporuka građanima da se voze gradskim saobraćajem umesto privatnim vozilima je jedna od mera Vlade Makedonije za smanjenje zagađenja koje stupaju automatski na snagu ako je aero-zagađenje dva dana uzastopno četiri puta veće od dozvoljenih 50 mikrograma čestica PM 10 po kubnom metru.

Prethodno je gradski saobraćaj u Skoplju bio bespaltan 28. decembra prošle godine, ali nije zabeleženo da je došlo do vidljivog povećanja broja putnika u gradskom prevozu.

Među merama Vlade Makedonije je i preporuka poslodavcima da dok traje enormno zagađenje osobode radne obaveze radnike koji rade na otvorenom, trudnice, starije od 60 godina i hronično bolesne.

Građanima se prepuručuje i da za grejanje ne lože plastiku, gumu, lakirano drvo i drugi otpad, nego da koriste samo čisto drvo, dok se vladinim i državnim službama nalaže da ograniče korišćenje službenih automobila na najviše 50 odsto od uobičajenog.

Skolje je tokom zimskih dana svake godine jedan od najzagađeniijih gradova u Evropi. Najveći uzoci zagađenja, prema istraživanju, jesu grejanje, zatim izduvni gasovi i industrija.