Dan RS: Srpski narod slavi, za ostale podsećanje na ružno

Region 09. jan 201810:02 > 10:03
N1

Dženana Karup Druško iz inicijative Rekom izjavila je u Novom danu da 9. januar, za ostala dva naroda u BiH, podseća više na nešto ružno, nego na nešto što treba slaviti. Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popovo ocenio je da se odnos Srbije prema 9. januaru promenio jer je očito da se Aleksandar Vučić našao na udaru međunarodne zajednice.

Novinarka Oslobođenja Gordana Katana smatra da je reč o samo jednoj u nizu manifestacija kojom predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik želi da pokaže da je zaštitnik srpskog naroda.

„Na taj način se skreće pažnja sa svakodnevnog života građana – siromaštva. Pitala bih sve one koji slave je li se slavi najniža plata, kolone ljudi koji odlaze iz ovog entiteta… Ako je to razlog za slavlje, onda krasno. Međutim, građani su kratke pameti“, rekla je ona.

Karup Druško podseća da je Ustavni sud BiH proglasio da je proslava 9. januara neustavna. Ona dodaje da je prošle godine Dodik sa tim datumom započeo predizbornu kampanju i sebi pripremio teren da bi ove godine to mogao svesti samo na unutrašnje odnose odnosno sukobe unutar same RS.

Prema njenom mišljenju, kad je reč o razgrađivanju države, ni Dodik ni Dragan Čović to ne bi mogli raditi bez pomoći određenih struktura Beograda i Zagreba.

Popov ocenjuje BiH ovakva teško da može da funkcioniše i da sve više ide ka dezintegraciji.

„To je jedna nedovršena država u kojoj se ne poštuju institucije. Svako tumači Dejtonski sporazum na svoj način. To je tinjajuće žarište koje može da bude ponovo plamen koji bi zapalio region i zbog toga se u poslednje vreme koncentriše pažnja SAD i EU na to da se pokuša da se normalizuje stanje u BiH“, rekao je on.

Novinarka Katana smatra da treba dići ruke od proslave kako bi ponovo svi živeli zajedno, a ne jedni kraj drugih.

Dodaje da Dodik Dejtonski sporazum doživljava kao švedski sto.

„Iz njega uzima ono što mu paše, a drugo odbacuje. Crtanje mapa je deo njegove politike“, smatra Katana. 

Odgovarajući na pitanje o Deklaraciji Srbije i Republike Srpske o opstanku srpskog naroda, Popov ocenjuje da je ona potrebna i jednoj i drugoj strani.

„Dodiku da bi ubrao poene pred izbore, a Vučić je pod pritiskom međunarodne zajednice, ali i ekstremnih desnih snaga u Srbiji i potrebno je da udovolji i tom delu biračkog tela jer i u okviru stranke ima jako desno nacionalističko krilo koje se teško miri, pogotovo oko Kosova“, zaključuje Popov.