Nikolić odlikovan u RS: Od srca vam želim nezavisnost

SRNA/Snježana Lepir

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik odlikovao je u Banjaluci bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića "za izuzetan doprinos u afirmaciji i posleratnom razvoju RS".

Nikoliću je dodeljen Orden RS na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije i RS.

„Od srca vam želim samostalnost i nezavisnost“, poručio je Nikolić u Banjaluci.

„Ako je put da se ujedinimo vaša samostalnost i nezavisnost, od srca vam želim samostalnot i nezavisnost. S tog puta ne sme se skrenuti. I biće još 100 prepreka, ali mi smo samo oni ljudi koji idu ispred volje naroda, a ona je jasna – Srbija i RS odlučivaće zajednički o zajedničkoj sudbini“, rekao je Nikolić.

Za deo međunarodne zajednice je rekao „da je otimao suverentitet, nezavisnost i pravo RS, podvođenjem po nekakvu zajedničku državu za koju ne vidi da još funkcioniše“.

„Moj najteži izazov za RS je bio rezolucija Saveta bezbednosti UN-a o Srebrenici. Znao sam da, ako dođe do glasanja, nećemo imati velike šanse. Ako izglasaju kako su naumili, onda ni RS neće imati velike šanse. Tada sam odlučio da uradim nešto što nije diplomatski, ali je bilo očajnički – da se obratim našoj majci Rusiji i velikom predsedniku Putinu… Napisao sam pismo Putinu i naveo sam da ‘ovim pečatimo sudbinu RS’. Vladimir Putin je uložio veto na rezoluciju o Srebrenici, podigao nam glave, ohrabrio… Od tada me baš ne vole ovi naši manji prijatelji, a kakav bih ja bio čovjek kada bi me voleli oni koji ne misle dobro mom narodu“, rekao je Nikolić.

Dodik je danas dodelio priznanja i režiseru Emiru Kusturici, vicekancelaru Austrije Hajnc Kristijanu Štraheu, Marku Paviću, Mići Mićiću i drugima.

Dodik je ruskom motociklističkom klubu „Noćni vukovi“ dodelio priznanje zbog, kako je naveo, jačanje odnosa između RS i Rusije.

Dodik je jutros za RTS kazao da postoji potreba da se RS izbori za svoja stečena prava, kao i da je cilj njena što veća samostalnost.

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine obeležavanje Dana Republike Srpske, 9. januara, ocenio neustavnim, danas je planiran niz manifestacija, uključujući i verske.

Najviši zvaničnici Srbije ove godine nisu otišli na obeležavanje Dana RS. Detalje ima Emina Kovačević: