Vulin i Stefanović na proslavi Dana Republike Srpske

Region 09. jan 201814:33 > 14:41
Tanjug/Tanja Valič

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović čestitao je Dan Republike Srpske građanima i rukovodstvu, te poručio da će Srbija i u narednim godinama nastaviti da zajedno sa Republikom Srpskom gradi bolju budućnost, dok je ministar Aleksandar Vulin istakao da su najvažniji spoljnopolitički prioriteti Srbije mir, bezbednost i stabilnost u regionu.

Stefanović i Vulin bili su predstavnici Vlade na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci.

„Nastavićemo sa investicijama i jačanjem ekonomije. Bićemo podrška jedni drugima jer je to najbolji način da obezbedimo da svi ljudi koji ovde žive imaju čemu da se raduju“, rekao je Nebojša Stefanović.

On je novinarima ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci rekao „da je zajednički cilj i zadatak da razmišljamo o tome kako da to bolje sutra odgovara svima“.

„Poštujemo komšije i teritorijalni integritet BiH, ali volimo Republiku Srpsku i svoj narod. To pravo niko ne može da nam otuđi“, rekao je Stefanović, koji prisustvuje obeležavanju Dana Republike Srpske.

On je naveo da će se nastaviti da razmišlja koji su to projekti koje treba zajednički podržati i šta se može uraditi da se omogući da i Republika Srpska i Srbija budu jače svakoga dana.

Stefanović je rekao da samo snažna Srbija može da ostane garant Dejtonskog sporazuma i oslonac Republici Srpskoj.

„Isto tako znamo da samo snažna Republika Srpska može da pomogne Srbiji da ostane garant mira i stabilnosti u ovom delu Evrope“, rekao je Stefanović.

On je u ime Vlade Srbije poželeo građanima Republike Srpske svako dobro i da se svakoga dana oseća da Republika Srpska napreduje i jača jer je to u interesu i RS i Srbije.

Vulin: BiH poštujemo, Republiku Srpsku volimo

Vulin je naveo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije uvek i na prvom mestu vode računa o tome kako žive Srbi van Srbije.

„Kako god da se odnosite prema Srbima koji žive van Srbije, tako se odnosite i prema Srbiji. Kako se odnosite prema Republici Srpskoj, tako se odnosite i prema Srbiji. Koliko čuvate i poštujete Srbe koji žive van Srbije, toliko čuvate i poštujete Srbiju i toliko vam je stalo do odnosa sa Srbijom“, istakao je Vulin.

On je naglasio da je Republika Srpska nastala kao plod borbe srpskog naroda da se jasenovački genocid više nikada ne ponovi.

„I baš zato Republika Srpska ima obavezu da čuva tekovine te borbe, dejtonsku BiH, kao i odredbe koje su omogućile srpskom narodu i svim drugim koji žive u BiH da odlučuju sami o sebi“, rekao je Vulin.

On je naveo da se srpski narod izborio za pravo da odlučuje sam o sebi i da nikada ne sme dozvoliti drugome da to umesto njega čini.

Vulin je svim građanima Republike Srpske čestitao današnji praznik, poželevši da svaki sledeći Dan RS dočekaju u miru i slozi.