Slovenačke kazne hrvatskim ribarima i po 9.000 evra

Region 29. jan 201811:00 > 11:04
N1

Savudrijskim ribarima stigle su prve slovenačke kazne za kršenje linije razgraničenja u Savudrijskoj vali.

Nova TV saznaje da je, na primer, savudrijski ribar Diego M., zajedno sa suprugom dobio čak 14 kazni od Slovenije, odnosno on sedam i njegova supruga sedam. Reč je o novčanim kaznama u iznosu od 500 evra, tako da Slovenija od njih traži da uplate ukupno 9.000 evra.

Ribar, javlja Nova TV, ne namerava da plati dobijene kazne, već će ih on i njegova supruga proslediti nadležnom Ministarstvu poljoprivrede, kako im je i pojašnjeno da treba postupati u slučaju dobijanja kazne od Slovenije.

Podsetimo, Slovenija je u subotu poslala prve kazne hrvatskim ribarima za koje smatra da love u njenom moru, odnosno nedozvoljeno prelaze slovenačke granice.

Odluke o kaznama su poslate fizičkim licima koja su počinila prekršaj, a ne hrvatskim institucijama, jer se radi o pojedinačnim postupcima, a početkom sledeće nedelje će biti poslate nove odluke za hrvatske ribare na isti način, objavila je tokom proteklog vikenda slovenačka policija.

Slovenija, isto tako, ne priznaje trenutnu granicu u Savudrijskoj vali kao privremenu liniju razgraničenja na moru dok se granični spor ne reši, nego tvrdi da joj u skladu s arbitražnom odlukom pripada većina zaliva.