Ćamil Duraković najavio kandidaturu za predsednika RS

Region 16. feb 201812:58 > 14:03
N1

Dugogodišnji načelnik Srebrenice Ćamil Duraković najavio je kako će se na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini planiranim za oktobar kandidovati za predsednika Republike Srpske s ciljem "demokratske i nenasilne" promene stanja u tom entitetu i celoj državi.

U pisanoj izjavi dostavljenoj lokalnim medijima, Duraković je najavio kako će za tu kandidaturu zatražiti podršku različitih udruženja, političkih stranaka i pojedinaca i da kampanju neće temeljiti na negativnoj propagandi, već na istini, konkretnom planu i preuzimanju odgovornosti.

„Nudim građanski orijentisan proevropski i probosanskohercegovački program ‘Naš izbor’, i želim da budem zajednički kandidat svih onih koji žele promene u ovom delu Bosne i Hercegovine. Računam na glasove svih građana, i spreman sam da izađem i ponudim treću politiku u RS-u, alternativu onome što nude vlast i opozicija“, stoji u izjavi. 

Duraković je 2016. ostao bez načelničkog mesta u Srebrenici kada ga je u izbornoj trci tesno pobedio kandidat Mladen Grujičić.

Duraković je i nakon toga ostao neformalni lider bošnjačke zajednice u Srebrenici, pokušavajući da održi dobre odnose sa svim bošnjačkim političkim strankama i da ih motiviše za zajednički nastup na opštim izborima u oktobru.

Taj je projekat, ipak, propao zbog sukoba između Stranke demokratske akcije (SDS) i SDP BiH pa je Duraković odlučio da istakne samostalnu nestranačku kandidaturu.

Političke stranke sa srpskim predznakom još nisu konačno odlučile ko će biti njihovi kandidati za predsednika RS, ali s obzirom na činjenicu da Milorad Dodik više ne može biti biran na tu dužnost, izgledni kandidat njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ostaje sadašnja entitetska premijerka Željka Cvijanović, dok bi blok okupljen oko Srpske demokratske stranke (SDS) mogao kandidovati sadašnjeg člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića ili ministra spoljne trgovine BiH Mirka Šarovića, navodi Hina.