Traje talas hladnoće u regionu, očekuje se toplije vreme

Region 01. mar 201811:38 > 11:46
REUTERS/Russell Cheyne

Talas hladnoće u regionu i dalje traje, u pojednim delovima pada sneg ali su glavni putevi uglavnom prohodni a od sutra se prognozira rast temperatura.

Kako su javili dopisnici agencije Beta, Hrvatska se jutros probudila u debelom minusu, a slab sneg je ponovo počeo da pada u nekim delovima zemlje, uključujući i delove Jadrana.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHZM), slab sneg pada u Splitu, Zadru, kao i na ostrvima Hvaru, Rabu i Malom Lošinju.

Najhladnije je jutros bilo u Slavoniji, u Belom Manastiru izmereno je minus-23, a zbog velikih hladnoća izdat je crveni meteoalarm za područja Zagreba, Osijeka i Karlovca.

Svi autoputevi u Hrvatskoj su otvoreni za sav saobraćaj.

Poslednjih dana sneg i niske tempeterature stvarali su probleme u saobraćaju u pojedinim delovima zemlje, posebno u Gorskom kotaru, Lici, Hrvatskom primorju, centralnoj i severozapadnoj Hrvatskoj.

Zbog snega nije bilo nastave u školama na području Delnica u Gorkom kotaru. U pomoć je priskočila i vojska, koja je osim u čišćenju snega, pomagala i lokalnom stanovništvu u nedostupnim predelima u dostavi hrane i lekova, najviše na području Gospića, Kosinja, Perušića, Donjeg Lapca, kao i Gorskog kotara.

U BiH otežan saobraćaj na svim putevima

U Bosni i Hercegovini sneg je najviše nevolja doneo stanovnicima severozapadnih delova zemlje, na području Bihaća, Cazina, Velike Kladuše, Krupe na Uni, Novog Grada i Prijedora.

Zbog snega je otežan saobraćaj na skoro svim putevima u BiH, a najviše snega palo je na Bjelašnici, 188 centimetara.

U Bihaću je napadalo 107 centimetara snega, a intervenisala je vojska, koja je čistila snežne nanose u centru grada, sa prilaza javnim ustanovama, gradskih saobraćajnica i trotoara.

Grad je jedno vreme bio bez struje i vode. Bez struje je u utorak bio i dobar deo stanovnika Prijedora.

Pre nekoliko dana pod teretom snega urušila se krovna konstrukcija i zidovi na nedovršenoj sportskoj sali Ekonomske škole u Bihaću.

Pod snegom je popustila i krovna konstrukcija na ulazu u područnu Osnovnu školu u Mesnoj zajednici Izačić.

Pojedini lokalni putevi u Crnoj Gori neprohodni

Hladan talas zahvatio je od kraja prošle sedmice i Crnu Goru, ali nije uzrokovao veće poteškoće u saobraćaju.

Temperature se u planinskim predelima spuštaju i do 15 stepeni ispod nule, a visina snega je do 120 centimetara u planinskim predelima.

Saobraćaj ka severu zemlje je usporeniji zbog poledice i snega, a pojedini, lokalni putevi su neprohodni za saobraćaj.

Zasnežilo je i u primorskim gradovima pa je snega je na kratko ovih dana bilo i na plažama u Budvi i Bečićima, kao i na Adi Bojani kod Ulcinja.

U Makedoniji na snazi „narandžasti meteoalarm“

U Makedoniji je zbog snega i hladnoće na snazi „narandžasti meteoalarm“ i najhladnije je u Berovu, na istoku zemlje, gde je jutros izmereno minus 18 stepeni.

U blizini Skoplja, na mernoj stanici u Petrovcu kod skopskog aerodroma, jutros je izmereno minus 15 stepeni, dok je jutros najtoplije bilo na jugu zemlje u Đevđeliji, minus pet stepeni.

Najviše snega je palo u planinskom gradiću Mavrovo, na zapadu zemlje, 96 centimetara.

I u Sloveniji su takođe zabeležene najniže jutarnje temperature ove zime.

Najhladnije je bilo u sredu u Bovoj Vasi – minus 27 stepeni i u mestu Jezersko, prema granici s Austrijom – minus 25 stepeni.