Džaferi: Ivanov je dužan da potpise Zakon o jezicima

Region 15. mar 201814:14 > 14:17
Izvor: AFP/Robert Atanasovski

Predsednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi izjavio je da je šef države Đorđe Ivanov dužan da potpiše Zakon o jezicima i da će, u slučaju da to ne uradi, prekršiti Ustav.

Posle najave Ivanova da po drugi put neće potpisati zakon kojim se proširuje upotreba albanskog jezika u institucijama, Džaferi je rekao da je „član 75 Ustava Makedonije jasan i da je, posle ponovljenog izglasavanja većinom glasova poslanika, predsednik dužan da potpiše ukaz o proglašavanju zakona“.

„Neću da komentarišem šta bi bilo, ako bi bilo“, rekao je Džaferi, dodajući da je Zakon o upotrebi jezika „donet prema proceduri“.

 Makedonski parlament je u sredu posle podne, sa 64 glasa od 120, ponovo usvojio Zakon o upotrebi jezika, bez razmatranja više od 35.000 amandmana opozicione stranke VMRO DPMNE, nakon što je Ivanov odbio da taj zakon prvi put potpiše.

Vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) ocenio je da Ivanov najavom da po drugi put neće potpisati Zakon o jezicima „pokušava da stavi sebe iznad Ustava“ i da deluje „kao ostatak poraženog režima“ (VMRO DPMNE).

„Umesto da osudi nasilje koje se desilo u Sobranju, Ivanov nastavlja s politikama podele, razdora i konflikata“, naveo je SDSM, stranka premijera Makedonije Zorana Zaeva.

Poslanici VMRO DPMNE pokušali su da spreče usvajanje Zakona o jezicima, a poslanik te stranke i bivši premijer Nikola Gruevski fizički je ometao predsednika Sobranja dok je stavljao Zakon na ponovno glasanje, prolivši u jednom trenutku čašu vode na Džaferija.

Kada je Džaferi odredio pauzu i pokušao da napusti salu, Gruevski mu je preprečio put i uneo mu se u lice, a mogući sukob sprečili su pripadnici obezbeđenja.

Po usvajanju Zakona o jezicima, VMRO DPMNE je optužio predsednika Sobranja Džaferija za flagrantno kršenje Ustava i zakona i najavio da će protiv njega podneti krivičnu prijavu, kao i da će podneti Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti tog Zakona.

Predsednik Makedonije Ivanov ocenio je u obraćanju građanima da je Zakon o jezicima „antidržavan i protivustavan“, a da način na koji ga je po drugi put izglasala vladajuća većina u parlamentu predstavlja „udar na demokratiju“.