Zaev: Zakon o jezicima čini Makedoniju društvom jednakih

Region 15. mar 201815:16 > 15:21
Izvor: N1

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je Zakon o upotrebi jezika u potpunosti saglasan sa Ustavom i da je "ozbiljan doprinos izgradnji koncepta jedno društvo za sve građane".

„Ta vrednost: Makedonja, zemlja svih građana je koncept i putokaz za našu budućnost. Ova naša, i evropska vrednost dobila je podršku većine građana na poslednjim parlamentarnim izborima (2016), ali i na lokalnim izborima (2017)“, naveo je Zaev u izjavi dostavljenoj medijima.

„Opredelili smo se za poltiku koja gradi Republiku Makedoniju kao građansku državu svih koji žive u njoj: Makedonaca, Albanaca, Turaka, Srba, Vlaha, Roma, Bošnjaka i svih drugih zajednica“, istakao je premijer Makedonije i lider SDSM.

Prema njegovim rečima, Zakon o upotrebi jezika je u potpunosti u saglasnsti sa Ustavom i amadmanom 5, koji je donesen pre 17 godina.

„Niko nije i ne sme da bude iznad Ustava“, rekao je Zaev, povodom izjave predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da po drugi put neće potpisati ukaz o proglašavanju Zakona o jezicima.

Kako je istakao Zaev, unapređivanjem prava na upotrebu jezika ne gubi niko, već se stvaraju uslovi za bolju komunikaciju građana i institucija, a nesmetana komunikacija je civilizacijski doprinos.

Zakonom o jezicima, koju je u sredu popodne po drugi put izglasalo Sobranje Makedonije, proširuje se upotreba jezika koji govori više od 20 odsto stanovnika, odnosno albanskog, na institucije na celoj teritoriji države.

„Istovremeno ovaj zakon u potpunosti garantuje odgovarajuću upotrebu makedonskog jezika. Sada je vreme da odbacimo politike podela,razdora i konflikta, koje su u suprotnosti sa našim i evropskim vrednostima“, rekao je Zaev.

Kako je istakao, dužnost i odgovornost svih političara treba da budu interesi građana bez izuzezaka.

„Ne postoji razumno opravdanje za blokadu političkih procesa i političkih institucija kao što je Sobranje“, rekao je makedonski premijer, misleći na opozicioni VMRO DPMNE koji osporava Zakon o jezicima i uglavnom ne učestvuje u radu parlamenta zbog hapšenja nekoliko njihovih polsanika koje tužilaštvo povezuje sa nasiljem u Sobranju u aprilu prošle godine.

Umesto toga, dodao je, vreme je da svi političari preuzmu odgovornost koju su obećali građanima i da zaokruže reformske procese u Makedoniji.

„Vreme je za reforme i za ekonomiju, vreme je za razvoj Makedonije, u interesu svih građana“, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev.