Biznismenu šest godina zatvora zbog nameštanja tendera

Region 20. jul 201814:11 > 14:14
Izvor: Pixabay

Makedonski biznismen, blizak prethodnoj vlasti, Sead Kočan osuđen je na šest godina zatvora zbog nezakonito dobijenog tendera od 17 miliona evra u državnoj energetskoj kompaniji.

O tome da za Seada Kočana treba „namesti“ tender u najvećoj termoelektrani državnog preduzeća „Elektrane Makedonije“ (Elem) prvi put se čulo 2015. godine u jednom prisluškivanom razgovoru od tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog, koji u razgovoru sa direktorom REK „Bitolj“ Kočana šifrovano naziva „Seat Ibica“.

Kočana i njegovu kompaniju Transmet je Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore optužilo da je u konzorcijumu sa još dve firme, Sileks nematali i Vato, sa lažnom dokumentacijom 2011. dobilo tender za iskopavalje uglja i jalovine u REK „Bitolj“.

Pored Kočana, za isto delo na zatvorsku kaznu od tri godine osuđen je drugooptuženi u slučaju nazvanom „Trust“, Vasilije Avirović, odgovrno lice u firmi Sileks nemetali, dok je trećeoptuženi, vlasnik firme Vato Safet Vakić, oslobođen.

Firmama, Transmet i Sileks nemetali, presudom krivičnog suda u Skoplju zabranjeno je učešće u javnim nabavkama od tri godine, uz konfiskaciju imovine u vrednosti tendera koji su dobili nezakonito, odnosno milijardu i 60 miliona denara (17 miliona evra).

Sead Kočan, Vasilije Avirović i Safet Vatić su bili optuženi za zlopupotrebu postupka javnih nabavki. Suđenje je počelo u novembru 2017. godine i trajalo je 8,5 meseci, a tokom suđenja je preslušano i 13 prisluškivanih razgovora, koji su nezakonito snimljeni tokom vlasti Nikole Gruevskog i VMRO DPMNE.