Predsednik Makedonije bojkotuje referendum o imenu

Region 23. sep 201814:17 > 14:20
Reuters/Ints Kalnins

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je u Detroitu da će bojkotovati referendum o imenu države 30. septembra, jer smatra da Dogovor s Grčkom ugrožava makedonsku državnost i nacionalni identitet.

On je istakao da je „dva puta dobio poverenje građana da ne dozvoli izmene Ustava radi promene ustavnog imena, da ne prihvati ideje i predloge koji ugrožavaju makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonske nacije, makedonski jezik i makedonski model suživota“.

„Kada sam preuzeo funkciju predsednika Republike položio sam svečanu zakletvu da ću poštovati Ustav i zakone. Ne odstupam od te moje zakletve. Zato 30. septembra neću izaći da glasam“, rekao je on na večeri koju je organizovalo udruženje Ujedinjena makedonska dijaspora.

Prema mišljenju Ivanova, Dogovorom Makedonije i Grčke, koj su postigle vlade Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, „ne samo što se menja ime postojeće države, već se stvara nova, polusuverena država, sa novim imenom i sa novim unutrašnjo-pravnim i međunarodnim pravnim identitetom“.

„Imajući ovo u vidu doneo sa moju odluku. Verujem i ubeđen sam da će i građani Republike Makedonije 30. septembra doneti ispravnu i mudru odluku“, rekao je makedonski predsednik.

Ivanov je poručio Makedoncima da je njihova obaveza da sačuvaju i predaju potomcima ono što su nasledili od predaka.

„Kako što je makedonski narod stvaralac Republike Makedonije, tako je i Republika Makedonija čuvar makedonskog identiteta… Pitanje imena i identiteta je starije od svakog ustava, od svake vlade, od svake partije, od svakog predsednika, od svakog pojedinačnog interesa“, rekao je Ivanov.

On je istako da prema Ustavu Makedonije suverenost izvire od građana i pripada građanima i pozvao Makedonce da ne dozvole da im „neko drugi oduzme to pravo“.

„Ne dozvolite neko da vas desuverenizira. Ne dozvolite da neko drugi kontroliše vašu svest i vaš nacionalni ponos“, rekao je Ivanov koji u SAD boravi da bi učestvovao na Generalnoj skupštni UN.

Građani Makedonije na referendumu 30. septembra treba da se izjasne da li su za dogovor s Grčkom o rešavanju dvoipodecenijskog spora oko imena, kojim je predviđena promena imena Makedonije u Severna Makedonija, uz garancije za makedonski nacionalni identitet, jezik i kulturu.

Uspešan referendum i ustavne promene koje garantuju promenu imena države u Severna Makedonija, uslov su za makedonske integracije u EU i NATO.

Makedonija je podeljena oko referenduma – na jednoj strani je koalicija oko vladajućih SDSM i DUI koja smatra da Dogovor sa Grčkom treba podržati, jer otvara evroatlantske perspektive zemlje, a na drugoj opozicioni VMRO DPMNE koji kritikuje taj dogovor kao kapitulantski.

Dogovor su podržali SAD i EU, a brojni lideri evropskih zemalja, uključujući i kancelarku Nemačke Angelu Merkel, u prethodne tri sedmice posetili su Makedoniju kako bi pozvali građane da izađu na referendum i izaberu evropsku budućnost.