Darmanović: Nema nikakvog pakta protiv Srbije

Region 05. dec 201820:42 > 20:52
Izvor: Leon Neal / POOL / AFP

Crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović izjavio je u Briselu da ne veruje da će ambasada Srbije držati jednu od optuženih u slučaju pokušaja terorističkog napada Branku Milić u svojoj zgradi.

„Čekamo odgovor na taj slučaj i očekujemo da će se stvar rešiti u skladu sa dobrim odnosima dve zemlje“, rekao je Darmanović novinarima u Briselu, gde učestvuje na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a, preneli su podgorički mediji.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore tražilo je od ambasade Srbije u Podgorici da omogući ulazak nadležnih organa u prostorije tog diplomatskog predstavništva u kojima se nalazi Branka Milić, srpska državljanka koju Crna Gora optužuje za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora u toj zemlji. Viši sud u Podgorici naredio je izdavanje poternice za Milić.

POVEZANE VESTI

Nezadovoljna što je sud odbio njen zahtev za izuzeće veštaka, Milić je 23. novembra napustila suđenje i pomoć tražila u ambasadi Srbije.

Crna Gora, rekao je još ministar Darmanović, nije vodila razgovore o formiranju bilo kakvog pakta protiv Srbije.

„Mi ne funkcionišemo na takav način“, dodao je on povodom izjave kosovskog vicepremijera Envera Hodžaja da je u nekoliko navrata, tokom boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnog Gori, razgovarao s čelnicima tih država o osnivanju pakta koji bi se suprotstavio Srbiji i „njenoj agresivnoj politici“.

„Za nas je dobrosusedska politika jedan od stubova naše vanjske politike i ne bi se angažovali ni u kakve saveze protiv naših prijatelja i suseda“, kazao je crnogorski ministar.

Kosovski vicepremijer Enver Hodžaj izjavio je u međuvremenu da u intervjuu koji je dao za zagrebački „Večernji list“ nije pomenuo stvaranje bilo kakvog pakta protiv Srbije, te da su naslov teksta koji je odjeknuo regionom i ono što je on zapravo rekao, dve potpuno različite stvari.

On je naveo da stoji sve ostalo što je rekao za Večernji list – o uplitanju Srbije u cilju podrivanja državnosti Kosova, o mešanju Beograda u unutrašnja pitanja Crne Gore i Makedonije, kao i njegov stav da regionalna saradnja stabilizuje Balkan i balansira Srbiju. Upitan kako vidi odnose između Srbije i Crne Gore te da li dva naroda mogu i dalje da kažu da su bliska, Darmanović kaže da su odnosi dobri.

„U politici se pojavljuju razne rasprave i ponekad predstavljaju izazove. Naša saradnja na svim nivoima, međutim, pokazuje da su odnosi dobri ali postoje neka pitanja, kao što je to trenutno slučaj Branke Milić“, naveo je on.

Na pitanje koliko u dostizanju zajedničkih ciljeva Srbije i Crne Gore može da omete zabrana ulaska pojedinim srpskim državljanima u Crnu Goru, on je kazao da smo ove godine imali neke značajne datume koji se drugačije vide u crnogorskoj javnosti.

„Pretpostavljam da se ni u jednoj zemlji ne bi slavio njen nestanak i da svaka zemlja ima pravo da zaštiti svoju istoriju, pogotovo zemlja koja je postojala i danas postoji. Ali dobro… to su rasprave koje će verovatno trajati“, poručio je Darmanović.

Uprava policije donela je početkom novembra rešenje kojim se srpskim intelektualcima, među kojima je i književnik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru. Prelazak državne granice, osim Bećkoviću, bio je uskraćen je i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću. Trebalo je da oni učestvuju na skupu kojim se obeležava vek od Podgoričke skupštine.

Crnogorska vlada je nakon toga saopštila da ne postoje nikakvi spiskovi nepoželjnih osoba, već nadležni državni organi u svakom konkretnom slučaju procenjuju koja bi lica svojim delovanjem mogla da ugroze zaštićene vrednosti i interese Crne Gore i njenih građana.