Srpkinja "izbegla" u ambasadu u Podgorici – region dobio svog Asanža?

Region 06. dec 201819:27 > 19:35
Izvor: Screenshoot

Srpska državljanka Branka Milić, jedna od optuženih za organizovanje navodnog državnog udara u Crnoj Gori, već dve nedelje se nalazi u Ambasadi Srbije u Podgorici, gde je pronašla utočište od pravosudnih organa koji su joj odredili pritvor. Crnogorski MSP od Srbije zahteva da otključa vrata ambasade i dopusti njeno hapšenje.

Srpska diplomatija za sada uopšte ni ne komentariše.

Da li je region dobio svoju verziju Džulijana Asanža? U luksuznu rezidenciju u centru Podgorice pre dve nedelje uselila se nezvana gošća. Branka Milić, optužena da je deo grupe koja je navodno planirala državni udar, demonstrativno je izašla sa suđenja pola sata pre nego što joj je zvanično određen pritvor.

„Dve godine me držite ovde. Nevinoj osobi sudite. Ovo dalje ponižavanje ja trpeti neću“, rekla je Milić na suđenju.

Iz sudnice je direktno otišla u ambasadu. Njen čin, tvrdi njen advokat, posledica je zlostavljanja od strane sudskog veštaka, koji ju je, utvrđujući njeno zdravstveno stanje, skinuo golu, fotografisao, a zatim javno opisao šta je video.

„Gospođa Milić nije napustila zgradu suda zato što je sud odbio neki njen prigovor, na neki podnesak, na neku procesnu radnju. Ona je napustila zgradu suda jer nije želela dalje da bude ponižavana kao žena. Vrlo jednostavno – kako bi sačuvala sopstveno dostojanstvo. Ponoviću. Ona je fotografisana naga. Ona nije dužna da trpi to“, kazao je advokat Miroje Jovanović.

POVEZANE VESTI

Budući da se rezidencija vodi kao teritorija Srbije, crnogorsko ministarstvo zvanično je zatražilo od ambasade dozvolu za ulazak kako bi priveli ženu koju terete za umešanost u navodni pokušaj državnog udara. Pojedini crnogorski mediji preneli su da je ambasador Zoran Bingulac pristao na to, ali da je zvanični Beograd povukao ručnu.

„Nije mi poznato tako nešto. Teško mogu da uđem u to kako funkcioniše odnos između ambasadora i Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Mi čekamo odgovor na taj slučaj. Verujemo da Srbija neće odlučiti da u svojoj ambasadi štiti begunca od pravde, i nadamo će se stvar rešiti u skladu sa dobrim odnosima dve zemlje“, izjavio je ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

Iako je u pitanju slučaj koji, po ocenama analitičara, može ozbiljno da naruši diplomatske odnose dve zemlje, Ministarstvo spoljnih poslova se već danima ne oglašava povodom molbe crnogorskih vlasti, niti odgovara na pitanja N1. Mediji bliski vlasti ovu temu u potpunosti ignorišu.

„Našoj vladajućoj garnituri, a pre svega predsedniku Vučiću, ne odgovara da se od ovoga pravi veliki slučaj. Ja mislim da je Branka Milić time što je došla i zatražila azil u našoj ambasadi dovela u opasnost i našu diplomatiju i našu zemlju. Ako je ambasada izruči crnogorskim organima, naići će na odijum dela crnogorske javnosti koji se osećaju Srbima, i u samoj Srbiji. Ako to ne uradi, to je onda međunarodni skandal“, kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Skandal bi mogao da bude izbegnut ukoliko se Branka Milić dobrovoljno vrati na suđenje, što je opcija koju je ponudio njen pravni tim.

Pod dva uslova – da joj se ukine pritvor i da dobije garancije da neće biti maltretirana u zgradi suda.