Policija privela oca i majku Davida Dragičevića, policijski kordon u Banjaluci

Region 25. dec 201809:04 > 13:06
ANADOLIJA/Gorana Jakovljevic

Policija Republike Srpske uhapsila je jutros u Banjaluci Davora Dragičevića, oca ubijenog mladića Davida Dragičevića. Privedeno još nekoliko članova okupljenih oko grupe "Pravda za Davida", među kojima je i Davidova majka Suzana Radanović. Policija je privela i nekoliko stranačkih funkcionera.

Advokat Dragan Tolimir tvrdi za N1 da je Davor Dragičević povređen i da je pregledan na odeljenju hirurgije.

Dragičević je priveden jer se navodno nije odazivao na pozive na saslušanje, rekao je za N1 advokat Ifet Feraget.

Davorova bivša supruga Suzana Radanović navela je ranije da je on uhapšen pod optužbom da ugrožava bezbednost najviših zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Radanović je navela da je Dragičević uhapšen kada je izašao iz kuće u banjalučkom naselju Pobrđe i krenuo ka Trgu.

Kada je izašao iz kuće, za Davorom su krenula dva policijska vozila s pet policajaca, od kojih su tri bila u uniformi, a dva u civilu.

Dragičević je pokušao da izmakne hapšenju, ali nije uspeo. Nije pružao fizički otpor.

Policija je nakon Davora Dragičevića privela i Suzanu Radanović, bivšu suprugu Davora i majku Davida Dragičevića.

Naime, Suzani su prišli policajci dok je ona hodala unaokolo držeći sliku sina Davida.

Ona im je nekoliko puta postavila pitanje: „Imaš li ti majku“, da bi joj prišao jedan od policajaca i rekao da se udalji. Ona je odgovorila sa: „Je l’ činim prekršaj tako što stojim ovde, je l’ ovo slobodna teritorija?“.

Policijska uprava Banjaluka saopštila je da su njeni službenici, „pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, priveli jutros lice D.D. u Banjaluci u cilju dokumentovanja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti“.

Banjalučka policija je pre par dana podnela prekršajne prijave protiv 20 članova grupe „Pravda za Davida“ koji su 17. decembra protestovali ispred zgrade Narodne skupštine RS u vreme održavanja sednice parlamenta na kojoj je za ministra policije RS ponovo izabran Dragan Lukač.

Iz policije je tada saopšteno da su se članovi grupe „Pravda za Davida“ okupili na prostoru na kojem ne mogu da budu održavana javna okupljanja.

Policija privela lidera i poslanika PDP i člana SDP-a

Policija je sa banjalučkog Trga Krajine odvela i ubacila u policijsku maricu predsednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića i poslanika te opozicione stranke u Skupštini RS Draška Stanivukovića, kao i člana SDP-a Vojina Mijatovića.

MUP RS je ranije danas uhapsio i Adama Šukala, bivšeg poslanika u NSRS.

Prilikom njihovog privođenja došlo je do guranja okupljenih gradjana i policije, a građani su uzvikivali „Pravda, pravda“ i „Ubice, ubice“.

Borenović je pre nego što je priveden pozvao sve nadležne institucija da puste na slobodu Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida i ostale članove grupe „Pravda za Davida“ koji su jutros uhapšeni.

Takođe je pozvao sve građane da dodju na Trg Krajine i, kako je rekao, pobune se protiv terora koji nad građanima sprovodi policija RS.

On je rekao da roditelji ubijenog Davida Dragičevića imaju pravo da traže istinu i pravdu za svog sina.

U međuvremenu su na Trg Krajine stigle dodatne policijske snage, odnosno 30-ak pripadnika specijalne policije.

U nekoliko navrata okupljeni građani su pokidali žutu policijsku traku kojom je ograđeno mesto gde se nalazi slika ubijenog Davida i drvena skulptura podignute pesnice.

David Dragičević, 21-godišnji mladić iz Banjaluke, nestao je u noći 18. marta, a njegovo beživotno telo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Grupa „Pravda za Davida“ nastala je 26. marta, posle konferencije za novinare na kojoj su visoki zvaničnici MUP RS saopštili da se David kobne noći prvo potukao sa tri osobe, da je potom opljačkao jednu kuću, a onda usled nesrećnog slučaja završio u rečici Crkvena.

Povodom Davidove smrti formiran je Anketni odbor Narodne skupštine RS koji je konstatovao da postoje indicije da je mladić ubijen, posle čega je tužilaštvo pokrenulo istragu ubistva.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Mediji iz RS i Srbije, bliski vlastima u Banjaluci, u više navrata su pokušali da kriminalizuju Davida Dragičevića i kompromituju grupu „Pravda za Davida“, označavajući njene pripadnike rušiocima RS, stranim plaćenicima i „soroševcima“.

Od 26. marta na banjalučkom Trgu Krajine svako veče se održavaju skupovi „Pravda za Davida“.

Opširnije na ba.n1info.com