Dodik: Bošnjačke stranke da se konsoliduju u cilju formiranja vlasti u BiH

Region 10. feb 201917:23 > 17:28
N1

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik pozvao je bošnjačke političke stranke da "konsoliduju svoju političku volju" i da potom krenu u razgovore sa srpskom i hrvatskom stranom u vezi s formiranjem vlasti na nivou BiH.

„Uvek smo dovedeni u situaciju da bošnjačka strana traga za nečim, a onda zarobi čitavu strukturu i ništa ne može da se radi. Sada ih pozivamo da zajedno to završimo. Postoji dovoljno kapaciteta“, rekao je Dodik novinarima u Mostaru posle sastanka sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem.

Dodik, koji je lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), ocenio je da je „očigledno da u BiH ništa ne može da ide brzo“, zbog čega je pozvao bošnjačku stranu da „srede svoju situaciju“.

„Ovo je naš poziv – sredite svoju situaciju i dođite da se u skladu s Ustavom dogovorimo šta ko treba da radi“, naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da se kasni sa formiranjem vlasti u BiH, imajući u vidu da je „srpska i hrvatska reprezentacija već jasna“.

„HDZ i SNSD čine vođstvo te dve reprezentacije, čekamo da se u bošnjačkim redovima konsoliduje ta politička volja“, kazao je Dodik. 

On je naveo i da je Čovića informisao o nedavnim razgovorima sa čelnicima EU u Briselu i dodao da će narednih dana biti jasno da li postoji ozbiljna opstrukcija formiranja vlasti na državnom nivou. 

„Jedna od tema je i reforma izbornog zakonodavstva. SNSD podržava princip da jedan narod ne može da bira predstavnike drugog naroda. HDZ je apsolutno fer“, rekao je Dodik. 

On je kazao da nijedan potez njegove saradnje sa Čovićem nije bio „na štetu trećeg“. 

„Nijedan naš potez nije bio na štetu trećeg i to mora da se zna. Samo primitivci mogu da razmišljaju da ovde postoje neke skrivene namere i teorije zavere“, naveo je srpski član Predsedništva BiH. 

Čović je kazao da nema razloga da formiranje vlasti na nivou BiH ne ide brže i ocenio da „taj posao treba što pre završiti“. 

Naveo je da je već razgovarao sa liderom Saveza za bolju budućnost Fahrudinom Radončićem, a da će sledeće sedmice imati sastanke sa vrhom Stranke demokratske akcije. 

Čović je kazao i da se sa Dodikom saglasio da evropski put BiH nema alternativu.