Papa Franja: Čemu proglašenje Stepinca za sveca ako istina nije jasna

Region 08. maj 201919:23 > 19:41
Maurizio Brambatti/Pool via REUTERS

O mogućem proglašenju Alojzija Stepinca za sveca, govorio je papa Franja. U poruci koju je poslao, naveo je da ne zna čemu bi takvo proglašenje služilo, ako, kako kaže, istina nije jasna.

Inače, pitanje svetosti Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa u Drugom svetskom ratu, godinama je spor između Hrvatske katoličke i Srpske pravoslavne crkve. Za mišljenje o Stepincu, papa Franja je, kako je naveo, ipak pitao srpskog patrijarha

Na putu iz Severne Makedonije, kao što to obično i radi, papa Franja je razgovarao s novinarima u avionu. Tom prilikom im je izneo svoj stav o posvećenju Alojzija Stepinca. Poručio je – možemo mu se moliti, jer je blažen.

„Ali u jednom trenutku kanonizacije došlo je do nerazjašnjenih tačaka. Reč je o istorijskim tačkama. I ja koji treba da potpišem kanonizaciju, s mojom odgovornošću molio sam, promišljao, tražio sam savet i onda sam uvideo da treba tražiti pomoć od Irineja. Irinej je veliki patrijarh“, kazao je papa Franja.

Na inicijativu pape Franje, osnovana je mešovita komisija Hrvatske katoličke i Srpske pravoslavne crkve sa jasnim zadatkom – da utvrde ulogu zagrebačkog nadbiskupa u Drugom svetskom ratu.

Međutim, dve strane su zaključile da imaju različita tumačenja. Uprkos tome, poglavara Katoličke crkve, kako je rekao, zanima samo istina.

„Čemu služi jedna izjava o svetosti ako nije jasna istina. Ne služi nikome Ja se ne plašim istine. Plašim se samo suda Božjega“, poručio je papa Franja.

Na papine reči, u hrvatskoj katoličkoj crkvi bez komentara. Novinar Večernjeg lista Silvije Tomašević, koji prati rad Vatikana i koji je postavio pitanje poglavaru Katoličke crkve o Stepincu, kaže da upravo papa Franja ima nove dokaze o kardinalu.

„Papa ima jedan novi dokument o važnoj istorijskoj istini koji će on izučiti. Sve je u rukama pape Franje. Ne verujem da će tako skoro kardinal Stepinac biti proglašen svetim“, kazao je Tomašević.

Da se istina o Stepincu, pre nego što se proglasi svetim, mora znati, mišljenja su i pojedini hrvatski političari. Ceo slučaj jedni vide kao pragmatičan odgovr, dok kod drugih izaziva bes.

„On (papa) jednostavno ne želi čuti istinu, traži istinu na drugoj strani. Papa Franjo još jednom sudi Stepincu na ovaj način“, smatra Ruža Tomašić, kandidatkina za EU izbore na listi Suverenista.

„Dakle, radi se o tome da Katolička crkva želi dobre odnose s Pravoslavnom crkvom“, mišljenja je poslanik MOST-a Nikola Grmoja.

Jugoslovenske vlasti osudile su Alojzija Stepinca na 16 godina zatvora zbog saradnje s ustaškim vlastima tokom Drugog svetskog rata. Iza rešetaka je proveo pet godina, posle čega je uslovno pušten u kućni pritvor. 1998. papa Jovan Pavle Drugi proglasio ga je blaženim. Međutim, po svemu sudeći, sa papa Franjom će se na svetost još sačekati.