Ćiro Blažević o reakcijama na podršku Pupovcu: Umrlica duhovita, ali i okrutna

Region 21. maj 201917:32 > 17:32
N1

Miroslav Ćiro Blažević izjavio je za N1 u Zagrebu da je očekivao podeljene reakcije na spot koji je, u sklopu izbora za Evropski parlament, snimio za SDSS Milorada Pupovca. Oni koji mi zameraju moraju da znaju da sam veći Hrvat, ali da imam svest da bez humanosti nema egzistencije, poručuje proslavljeni fudbalski trener.

Blažević je reako da se uprkos tome što je očekivao podeljene reakcije, nije dvoumio u vezi sa podrškom SDSS-u.

„Jer moje duboko uverenje je u činjenici da mi jako slabo stojimo u najvitalnijem delu, a to je ekonomski deo, i da ga nećemo popraviti ako se podelimo. Mi moramo voleti građane Hrvatske, što su i Srbi, i moramo naći što pre jedan dijalog, kako bi zanemarili, koliko je to god moguće, sve ono što je bilo. Od toga se ne može živeti. Treba da napravimo jedno jedinstvo, jer smo mnogo manji nego što to mislimo. Nećemo ništa napraviti, ako ne shvatimo neophodnost jedinstva“, uveren je on.

Komentarišući njegovu lažnu umrlicu koja je objavljena na društvenim mrežama nakon što je snimio spot za SDSS, Blažević je rekao da ga je ona „iznenadila u pozitivnom smislu“.

Shvatio sam da sam privilegiran, da sam živ, a čitam svoju umrlicu. To je bilo dosta duhovito, iako je poruka vrlo okrutna“, kazao je.

Facebook/Mit o Jugoslaviji

Blažević je objasnio i da ga je Pupovac pitao da li bi snimio spot za SDSS, što ga je, kako je rekao, pogodilo jer bi on trebalo da bude „poslednji koji bi pristao na to“.

„Ja sam ono što su oni koji mi to danas tako jako zameraju. Ili, bolje rečeno, ja sam bio ono. Ja sam bio jedan ekstremni desničar, tuđmanovac. Ovo je Tuđmanova doktrina koju pokušavam da manifestujem, ali čovek je svake godine mudriji i iskustvo je jedan adut koji ne može niko kontestirati. Ja obožavam svoju naciju, ja sam jedan patološki Hrvat, i smatrao sam, uz jedan veliki rizik, da treba da odigram ovu ulogu ne bih li mojim najdražima, a oni koji me psuju i koji su protiv mene, oni su mi najdraži, oni su uglavnom oni najrigidniji Hrvati, ali i oni moraju znati da sam ja veći Hrvat od njih ili jednako tako veliki, ali imam sviest da bez humanosti nema egzistencije“, poručio je.

Saglasan je i sa ocenom da je domoljublje znak jednaost, jer kako je rekao, bez jednakosti nema domoljublja.

„Najveći neprijatelj jedinstvu i ljubavi prema otadžbini je antagonizam, ljubomora. Ja, recimo, ovog papu obožavam, jer propagira praštanje, ali ga mrzim jer je išao da pita pravoslavnog popa treba li Stepinac biti svetac ili ne“, kazao je Blažević.

Na pitanje koliko unutar kampanje za evropske izbore ima stranaka koje se nadaju da će profitirati na mržnji, Blažević je rekao da to još uvek „pali“ kod naroda koji nikako da dokuči željeni nivo civilizacije i da zna da razluči dobronamerno i pozitivno, od zločestog i tendencioznog.

„Kad dođemo na taj nivo, onda će ovi koji lansiraju sve negativnosti shvatiti da to više ne prolazi. Ali, nažalost, momentalno to prolazi i svi se trudimo biti što rigidniji, što zločestiji, ne prezamo niti lagati, jer znamo da je naš narod sklon verovanju“, kazao je Blažević.