Josipović: Šešelj ne može da destabilizuje region

Region 04. apr 201513:31 > 13:36
N1

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Jospiović smatra da lider radikala Vojisalv Šešelj nema potencijal da destabilizuje region, ali unosi nemir, dok su izjave predsednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića posle paljenja hrvatske zastave bile korektne i pokazuju želju za nastavak saradnje.

Josipović je u intervjuu listu „Danas“ podsetio da je Šešelj optužen za najteže zločine i da je, bez obzira na to kakva će biti presuda, jedan od protagonista govora mržnje i ratni huškač, što je nastavio i posle puštanja na slobodu.

„Ne bih precenjivao Šešeljev potencijal da destabilizira regiju, nije on toliko važan ni toliko moćan, ali sigurno unosi nemir i kvari odnose među ljudima i državama“, rekao je Josipović.

Komentarišući ocene da je Šešeljevo puštanje, ali i vraćanje u Hag usmereno ka destabilizaciji i rušenju srpske vlade, Josipović je rekao da ne može da razume „zašto tako kažu“ podsetivši da je obaveza svake države da poštuje naloge suda.

„Srbija će izvršenjem naloga dokazati svoju snagu i privrženost međunarodno priznatim vrednostima i međunarodnom pravu. Odlazak Šešelja u Hag, smatram, neće nimalo naštetiti ni Srbiji ni vladi“, uveren je on.

Prema njegovoj oceni, poređenje Šešelja i muzičara Tompsona, koji zagovara desni radikalizam, je neprimerena.

Dobro je što Grabar Kitarović dolazi u Srbiju

Na pitanje ko je doprineo do stagnacije odnosa Srbije i Hrvatske, bivši šef te države kaže da su on i Boris Tadić, koji je tada bio predsednik Srbije, značajno podigli odnose dve zemlje o čemu najbolje govore investicije, kulturna razmena, broj turista, saradnja na progonu organiziranog i transgraničnog kriminala, pa i značajna vojna saradnja.

Josipović je dodao i da je dobro što njegova naslednica na funkciji šefa države Kolinda Grabar Kitrović dolazi u Srbiju istakavši da je siguran da će nastaviti politiku dobrosusedskih odnosa.

Josipović je takođe rekao i da će, najverovatnije, formirati svoju stranku i pozvati srodne partije da u koaliciji pokušaju da sačuvaju političku snagu levice i centra.