Plenković osudio napad na Braču: U Hrvatskoj nema mesta takvim ispadima

Region 13. jun 201915:37 > 15:43
Izvor: N1

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković ponovo je oštro osudio napad na sezonske radnike srpske nacionalnosti u Supetru na Braču, poručivši da od svih institucija očekuje da se protiv takvih neprihvatljivih, primitivnih i divljačkih ispada bore agilno, aktivno i da ih oštro sankcionišu, prenosi HRT.

Smatram da je to nedopustivo i u ime Vlade osuđujem sva takva ponašanja i mislim da moramo učiniti još i više na preventivnom i na represivnom delovanju protiv takvih pojava da se jednostavno neprihvatljivi, primitivni i divljački ispadi zaista oštro sankcionišu, a to znači da radimo i na promeni klime u društvu koja očigledno u jednom segmentu dostiže nivo polarizacije, pa i netrpeljivosti koja je apsolutno neprihvatljiva, rekao je Plenković na sednici Vlade.

POVEZANE VESTI

U napadu na pet osoba, od 21 do 26 godina starosti, učestvovalo je više osoba koje su tražile „gde su Srbi“, pri čemu je teže povređen supetarski vatrogasac, koji je sezonce štitio od razularene mase, dok su devojka iz Varaždina i preostala trojica mladića zadobili lake povrede.

Plenković je poručio da „u ovakvoj Hrvatskoj, modernoj Hrvatskoj koja je rešila sve svoje strateške nacionalne zadatke, koja želi društvo koje je tolerantno i poštuje svoje tradicionalne vrednosti, nema mesta takvim ispadima“.

Plenković očekuje od svih državnih organa i političkih stranaka da se protiv toga bore agilno i aktivno. Tu naravno mislim i na policiju, pravosuđe koje treba da deluje, ali uopšte i na sve društvene aktere i na političke stranke da pridonose klimi koja je predusretljivija, a ne koja deli i stvara preduslove da se ovakva neprihvatljiva ponašanja događaju, zaključio je premijer Hrvatske.