Predsednica Hrvatske zapevala na katoličkom radiju

Region 04. jul 201908:06 > 08:11
N1

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović za Hrvatski katolički radio govorila je o tome da, iako bi volela da ponekad ima veća ovlašćenja, ipak treba jačati moć Sabora a ne šefa države, da za nju život započinje, bez dvoumljenja, začećem, a razgovor je završila tako što je otpevala omiljenu duhovnu pesmu.

Osvrćući se na iskustvo vođenja hrvatske države protekle četiri i po godine, predsednica Grabar Kitarović smatra da ipak ne treba menjati predsednička ovlašćenja.

„Ovlašćenja, odnosno autoritet predsednika ne proizlazi iz formalnih ovlašćenja već iz delovanja te osobe – predsednika ili predsednice. Mi smo 90- ih godina bili u polupredsedničkom sistemu i to je tada bilo apsolutno nužno. Tada smo bili u drugačijoj situaciji. Bio je rat i nestabilno stanje, pa je postojao jedan drugačiji sistem. Međutim, promenom Ustava, ograničena su predsednička ovlašćenja. Iskreno da vam kažem, i ja bih ponekad rado htela da imam veća ovlapćenja, ali Hrvatska treba da bude parlamentarna demokratija, zaista parlamentarna. Ja mislim da treba ići ka jačanju ovlašćenja Sabora i jačanju svesti i uloge svakog saborskog poslanika, a ne jačanju vlasti pojedinca“, rekla je Grabar-Kitarović za Hrvatski katolički radio.

Predsednica Hrvatske je izjavila da se zalaže za pravo na priziv savesti, pa za nju, kao majku, nema sumnje kada započinje ljudski život.

„Za mene kao majku ljudski život počinje začećem. To mogu posvedočiti – taj osjećaj kada vidite ultrazvuk, kada čujete otkucaje srca, to se ne može opisati. U tom trenutku, i u prvoj i u drugoj trudnoći, sam se rasplakala od sreće. Kada čujete to srce koje kuca ispod vašeg srca shvatite da je to ljudsko biće“, rekla je predsednica Hrvatske.

Na kraju razgovora, predsjednica Grabar Kitarović je zapevala omiljenu duhovnu pesmu „Krist na žalu“.