Obeležen Dan ustanka naroda Hrvatske protiv fašizma, kontraprotest desničara

Region 27. jul 201912:53 > 12:59
Izvor: N1

Srpsko narodno veće (SNV) i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH) organizovali su u Srbu u Lici skup povodom 78. godišnjice ustanka naroda Hrvatske protiv fašizma, a kao i ranijih godina pratio ga je kontraprotest ultradesničarske vanparlamentarne Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP).

Skup u podnožju Spomenika ustanku obezbeđivale su jake snage bezbednosti, jer se, kako navode lokalni mediji, nedaleko od tog mesta okupilo više desetina simpatizera A-HSP, koji tvrde da se u Srbu obeležava „ustanak četnika koji su klali nedužne hrvatske civile“.

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je na skupu u spomen na Dan ustanka da „bauk nacifašizma kruži Evropom“ i da je „nažalost i u Hrvatskoj našao svoje mesto“, preneo je Večernji list. 

„Sve počinje iz škole, pogledajte stadione, našu decu vaspitava revizionizam. Ovde su ustanici samo odgovorili na klanja i rasne zakone“, rekao je Mesić.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac naveo je da je u Srbu bio „oružani ustanak i veličanstvena antifašistička borba“ koja je usledila posle prvog masovnog pokolja Srba u Gudovcu.

„Bilo je i ružnih stvari u tom ustanku i stoga ćemo se i ove godine setiti svih koji su stradali i u Boričevcu i Brotnji i odati počast i nedužnim Hrvatima koji su stradali i ubijeni u tom ustanku“, rekao je Pupovac, navodi Večernji list.

Na skupu je bio i predsednik SABAH Franjo Habulin koji je naveo da je u Srbu bio „ustanak protiv okupatora i onih koji uz su uz pomoć okupatora uveli teror u ime kvazi-države (Nezavisne Države Hrvatske)“.

„To nije bila država hrvatskog naroda nego kvazi-država“, rekao je Habulin.

Predsednik SNV Boris Milošević rekao je da se slavi Dan ustanka naroda Hrvatske koji je bio „zajednički ustanak Hrvata i Srba“.

„Ustanak je imao i nevine žrtve, ali te žrtve ne mogu osporiti pravednost ovog ustanka“, ocenio je Milošević.

Skupu je prisustvovala i poslanica nemačke stranke Levica (Die Linke) u Bundestagu Martina Rener, koja je rekla da „kao potomak počinitelja oseća strahopoštovanje pred borbom koja se tu vodila“.

„Na ovom i drugim mestima oslobođenje nije bilo moguće bez hrabrih borbi partizana i partizanki“, rekla je Rener, prenosi zagrebački dnevnik.

Do raspada Jugoslavije Dan ustanka u Srbu obeležavao se kao dan početka antifašističkog ustanka u Hrvatskoj.