Zaustavljeno širenje požara kod Šibenika, povređena četiri vatrogasca

Region 28. jul 201909:32 > 10:09
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Požar kod Šibenika i dalje je aktivan, ali je zaustavljeno njegovo napredovanje na području Bilica koje su bile najugroženije i situacija je puno bolja nego noćas, rekao je županijski vatrogasni komandant Damir Dukić. Od početka gašenja požara povređena su četiri vatrogasca.

Požar je izbio u subotu posle 13 časova, a tokom noći s vatrom se na terenu borilo oko 200 vatrogasaca. Šibeničkim vatrogascima pomažu kolege iz cele Hrvatske. Od ranog jutra na mestu požara su ponovo i vazdušne snage, a počela je da pada i kiša.

Glavni komandir vatrogasaca Slavko Tucaković rekao je da su u subotu povređena dva vatrogasca od kojih je jedan imao povredu kolena, a drugi se nagutao dima, dok su druga dva zadobila povrede tokom noći. Prema njegovim rečima, jedan ima povredu ruke, a drugi se nagutao dima.  

Komandir šibeničke Vatrogasne jedinice Volimir Milošević rekao je da je požar i dalje aktivan na području Dubrave i Bilica i da je zahvatio između 800 i 900 hektara.

„Samo nadljudskim naporima vatrogasaca nije bilo žrtava ni štete na objektima. Jedina šteta je jedna nagorela krovna konstrukcija, ali je kuća spasena“, rekao je Milošević.

On je istakao da je ovo najveći požar koji je ove godine zahvatio Hrvatsku.

Prema rečima vatrogasnog komandanta Damira Dukića stanovništvo nije evakuisano, već je policija bila s meštanima pored njihovih kuća dok su vatrogasci branili stambene objekte.

„Sitaucija je mnogo bolja nego sinoć. Nema više onakvog napredovanja požara kakvo je bilo tokom cele noći, jer je duvao orkanski jugo. Sada je vrlo malo oslabio, ali je i to mnogo povoljnije. Videćemo kako će se sada razvijati“, rekao je Dukić.

Autoput između Pirovca i Vrpolja je otvoren za saobraćaj pošto je više sati zbog požara bio zatvoren. I dalje su satvoreni putevi Šibenik-Bilice-Tromilja i Zaraće-Milna.