Zakon o istopolnim brakovima bez podrške u Skupštini Crne Gore

Region 31. jul 201919:39 > 19:48
REUTERS/Lucy Nicholson

Homoseksualni parovi i dalje neće moći da sklapaju brakove u Crnoj Gori, jer Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola nije dobio potrebnu većinu u parlamentu, iako ga je predložila Vlada.

Protiv tog zakona bili su poslanici manjinskih stranaka.

Crnogorske nevladine organizacije ocenile su da su neusvajanjem Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola poraženi demokratski proces u Crnoj Gori i evropski put.

Opoziciona Socijaldemokratska partija pozvala je Vladu da ponovo predloži taj zakon, jer bi njeni poslanici glasali za njega da su danas bili u parlamentu.

SDP je bojkotovala današnju sednicu u znak protesta zbog jučerašnjeg kažnjavanja njenog poslanika zbog iznetih političkih stanova čime je, kako tvrdi, prekršen poslovnik.

Da je predlog zakona usvojen, gej osobe bi imale ista prava kao heteroseksulani parovi.

Predlog zakona ne sadrži izričitu odredbu da gej osobe mogu da usvajaju decu, ali dozvoljava da se zajedno staraju o deci jednog od partnera.

Predlogom je bilo predvidjeno i da gej osobe mogu da sklapaju brakove, da nasledjuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na penziono i socijalno osiguranje, posete u bolnicama, da se zajedno brinu o deci, ali i obavezu da se staraju o detetu svog partnera ako nema bližeg srodnika.

Bilo je predvidjeno i da partner koji nije roditelj deteta, mora da izdržava decu drugog partnera ako ona nemaju srodnike koji su po zakonu dužni da ih izdržavaju ili srodnici nemaju mogućnosti za to.

Obaveza partnera bi postojala i posle smrti roditelja deteta.

Predlogom zakona je bilo predvidjeno da se partneru gej osobe koja ima dete, daje pravo da u hitnim slučajevima, kada detetu preti neposredna opasnost, donese odluku koja je najbolja za dete.