Pahor: EU tetoši Hrvatsku kao razmaženo dete

Region 31. jul 201922:20 > 22:22
REUTERS/Denis Balibouse

Predsednik Slovenije Borut Pahor optužio je Evropsku uniju da "tetoši" Hrvatsku kao "razmaženo dete", umesto da kao Slovenija insistra na obostranoj implementaciji arbitražne presude u vezi sa graničnim sporom oko Piranskog zaliva.

„Granicu je odredio arbitražni sud i ta će presuda pre ili kasnije biti primenjena“, napisao je Pahor na svom Tviter nalogu.

On je podsetio da je na današnji dan 2009. godine u Švedskoj, kao tadašnji predsednik slovenačke vlade s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor potpisao arbitražni sporazum i da je arbitražno rešenje doneto u skladu s tim bilateralnim dogovorom.

Pahor je neke evropske čelnike optužio da drže stranu Hrvatskoj koja ne poštuje arbitražnu presudu, već nudi ponovne bilateralne razgovore tvrdeći da je Slovenija nepovratno kompromitovala arbitražni proces poznatim pokušajem delovanja na sudiju dogovorom između tadašnje slovensčke agentkinje u ministarstvu spoljnih poslova Simone Drenik i slovenačkog arbitra Jerneja Sekoleca, prenosi FENA.

„Neki nam evropski čelnici kažu da smo u pravu i da odluku suda o granici treba poštovati, ali istoremeno sugerišu da do toga dođemo tako da i Hrvatska sačuva obraz. Ja im kažem da je jedino pravilno i pošteno to da se s Hrvatskom postupa kao i sa svakom drugom odgovornom državom u ugovornom odnosu i da je ona dužna ispuniti preuzete obveze, a ne kao s razmaženim detetom koje uradi samo ono što mu odgovara“, napisao je Pahor, prenose slovenački mediji.

Pahor je na početku svog drugog mandata. Jedan je od najpopularnijih slovenačkih političara, a ponekad ga nazivaju i kraljem Instagrama zbog njegove vešte komunikacije na društvenim mrežama kojima dominiraju uglavnom fotografije, a manje političke poruke.