Mehanizam za međunarodne krivične sudove odbio Karadžićev zahtev

Region 04. sep 201917:02 > 17:05
Izvor: Peter Dejong/Pool via REUTERS

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtev Radovana Karadžića, osuđenog na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, da preispita odluku o odbijanju njegove žalbe na visinu kazne.

Predsednik MMKS sudija Karmel Agius odbio je Karadžićev zahtev da se imenuje žalbeno veće koje će odlučivati o njegovom zahtevu za preispitivanje odluke kojom je odbačena njegova žalba na pravosnažnu presudu. U odluci je navedeno da je registrar Suda ranije takođe odbio Karadžićev predlog da se ovaj zahtev dostavi sudiji Žan Klodu Antonetiju, obrazloživši da je predmet završen i da ne postoji spis, pa prema tome nije dostavljen sudiji ili žalbenom veću. 

MMKS u poslednjoj odluci navodi da je registrar svoju odluku zasnovao na nerazumnom tumačenju pravilnika i da je tu napravio grešku, ali da ta greška nije uticala na ispravnost odluke da ne prosledi Karadžićev zahtev sudiji Antonetiju. 

Ranije je Karadžić u zahtevu naveo da bi o tome trebalo da odlučuje sudija Antonetti, a ne predsenik MMKS sudija Agius ili najiskusniji sudija Teodor Meron. Karadžić je 20. marta ove godine pred Mehanizmom pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid
počinjen u Srebrenici te zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. 

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR za taoce. Presudom je oslobođen krivice za genocid 1992. godine. U odluci o Karadžićevom zahtevu, sudija Agius je naznačio
da branilac optuženog insistira na izboru sudije koji će odlučivati o podnescima i da to nije u skladu s profesionalnim standardima, da se takvo ponašanje “pojačalo njegovim inicijativama za kontakt s određenim sudijom u vreme slanja” zahteva. 

Agius je pozvao branioca da se suzdrži od sličnih ponašanja pred Mehanizmom. Karadžić je tražio da sudija Antoneti odluči o njegovoj žalbi u svom zahtevu za isključenje Agiusa i Merona iz odlučivanja jer je smatrao da su pristrasni – s obzirom na to da su ranije u drugim predmetima osuđivali njegove podređene na doživotne kazne zatvora. 

Antoneti je prethodno iz istih ovih razloga isključio trojicu sudija iz Žalbenog veća u predmetu Ratka Mladića, a povučen je i sudije Merona iz Veća u predmetu protiv Karadžića. Ranije je i sam Antoneti rekao da je “zabrinut” što mu registrar nije dostavio Karadžićev zahtev.

Prema rečima Antonetiju, odbijanje Ureda registrara da postupi u ovom slučaju može se tumačiti kao “ometanje pravde” s obzirom da se pritvorenik može naći u situaciji da nema pravo da se žali na bilo kakvu odluku.

Karadžić se žalio na ovu odluku MMKS i zatražio da o njoj ne odlučuje Agius ili Meron, prenosi BIRN BiH.