Uhapšeni zbog ratnih zločina nad Bošnjacima na području Foče

Region 16. sep 201916:02 > 16:03
N1

Pripadnici SIPA su, postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, uhapsili na području Foče, Radovana Papricu zvanog Papro i Slavka Ognjenovića zvanog Mačak, osumnjičene za ratne zločine.

Oni su, kako navodi Tužilaštvo, osumnjičeni za ratne zločine tokom širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, koji su u svojstvu pripadnika Vojske Repzblike Srpske, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata.

Osumnjičeni se terete za kazneno delo zločin protiv čovečnosti iz člana 172. KZ BiH.

U saopštenju Tužilaštva BiH se navodi da će oni tokom dana biti privedeni postupajućem tužiocu koji će posle ispitivanja doneti odluku o predlogu mere pritvora i daljim aktivnostima u predmetu.

Tužitelaštvo navodi da radi na većem broju predmeta koji se odnose na ratne zločine sa elementima silovanja i seksualnog zlostavljanja, što su posebno osetljivi predmeti, za počinjene ratne zločine koji su na žrtve i oštećene osobe, ostavili teške posledice, navode iz Tužilaštva BiH.