Zagreb dobija spomenik Mahatmi Gandiju

Region 19. sep 201911:51 > 21:00
Pixabay (ilustracija)

Grad Zagreb će podići spomenik Mahatmi Gandiju na jezeru Bundek, odlučili su većinom glasova odbornici na sednici zagrebačke Gradske skupštine.

Spomenik visine oko 2.30 metara biće postavljen na Zaprudskom otoku, šetalištu uz jezero Bundek koja predstavlja deo  površine parka.

Indijska ambasada u Hrvatskoj pokloniće Zagrebu bistu od livene bronze s likom Mahatme Gandija, rad akademskog vajara Ram Vanai Sutra, i kameni postament sa urezanim citatom Mahatme Gandija.

Na spomeniku će biti urezan Gandijev citat „There is no way to peace, peace is the way“ (Ne postoji put ka miru, mir je put).

S obzirom da se ove godine obeležava 150. godina rođenja svetske ikone mira i nenasilja, podizanje spomenika na jezeru Bundek uklopiće se u brojne aktivnosti širom sveta koje se odvijaju njemu u čast, navodi se u obrazloženju odluke.

Ambasada Indije u Hrvatskoj finansiraće postavljanje spomenika, a uređenje okoline financiraće se iz budžeta grada.

Mahatma Gandi bio je indijski vođa koji se izborio za nezavisnost Indije putem nenasilne revolucije. Mahatma Gandi (‘mahatma’ na indijskom znači ‘dobra duša’), rođen je u današnjoj državi Gujarat 2. oktobra 1869, a bio je istaknuti humanista, političar, socijalni aktivista i lider pokreta za nezavisnost Indije.