Glavni specijalni tužilac obavešten da su Kneževiću oduzeti pasoši

Region 20. sep 201908:26 > 08:30
Izvor: N1

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić izjavio je da je obavešten da su odbeglom biznismenu Dušku Kneževiću u londonskom sudu oduzeti pasoši - crnogorski, britanski i kiparski, ograničeno kretanje i da je nad njim je uveden elektronski nadzor.

Time je formalno počeo proces ekstradicije, a Knežević je na saslušanje pozvan zbog poternice koju je za njim raspisalo Specijalno državno tužilaštvo.

„Obavešten sam da je Knežević saslušan po poternici koju smo raspisali za njim. Velika Britanija je jedna od najrazvijenijih demokratija sveta i ona deluje u skladu sa zakonom. Meni je pravo zadovoljstvo kada sarađujem sa Ujedinjenim Kraljevstvo“, rekao je Katnić za Vijesti.

Potvrdio je da su tamošnje vlasti Kneževiću zabranile da se približava aerodromima, železničkim stanicama i lukama.

„Sada sledi standardna procedura tokom koje će londonski sud od nas tražiti dokumentaciju na osnovu koje tražimo izručenje. Mi ćemo postupati po njihovim zahtevima, a naš zahtev pred tamošnjim sudom zastupa britanski tužilac“, objasnio je Katnić.

Zatraženo je da Knežević i njegov pravni tim do narednog ročišta, 17. oktobra, iznesu argumente protiv ekstradicije u pisanoj formi, kao i da predloži sve dokaze na koje ima nameru da se poziva. 

Kneževiću nije određen ekstradicioni pritvor, jer je sudu položio jemstvo od 70.000 funti. 

Proces izručenja, međutim, može trajati godinama. 

Protiv Kneževića se vodi više istraga Specijalnog tužilaštva koje se odnose na utaju poreza, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja. Predsednik Atlas grupe Knežević izbegao je hapšenje odlaskom iz Crne Gore u Veliku Britaniju, čiji je takođe državljanin.