Crna Gora dozvolila izručenje svedoka-saradnika Sinđelića Hrvatskoj

Region 18. okt 201919:50 > 22:16
Izvor: PIXSELL

Ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin doneo je rešenje kojim se dozvoljava izručenje svedoka-saradnika u slučaju pokušaja terorizma u Crnoj Gori u oktobru 2016, Saše Sinđelića Hrvatskoj gde je osuđen na 21 godinu zatvora za ubistvo i krađu.

Odluku da Sinđelić bude izručen Hrvatskoj, Pažin je doneo u skladu sa nacionalnim zakonima, poštujući bilateralni ugovor o izručenju sa Hrvatskom i međunarodne standarde u oblasti ekstradicije, kao i uvažavajući pravosnažnu odluku nadležnog suda u Crnoj Gori o ispunjenosti uslova za njegovo izručenje, pišu Vijesti. 

List navodi da su nadležni državni organi ranije odbili zhtev Sinđelića za azil, budući da je žalbeni postupak u tom slučaju pravosnažno okončan, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Svedok-saradnik u slučaju pokušaja terorizma u Crnoj Gori u oktobru 2016, Saša Sinđelić, uhapšen je na osnovu međunarodne poternice Nacionalnog centralnog biroa Interpola Zagreb, radi izdržavanja kazne od 21 godinu zatvora zbog ubistva i teške krađe počinjenih na teritoriji Hrvatske, potvrdio je Viši sud u Podgorici. 

Sinđelić je ilegalno prešao iz Srbije u Crnu Goru, gde je zatražio azil. Na suđenju za pokušaj terorizma odbrana je osporavala kredibilitet Sinđelića, koji je tvrdio da ga je ruski agent Eduard Šišmakov platio da bi organizovao grupu od 500 ljudi radi svrgavanja vlasti u Podgorici.

Ipak, Viši sud u Podgorici prihvatio je ključne iskaze njegovog svedočenja kao verodostojne, dodaju Vijesti.

Tužilac: Izručenje Sinđelića nije smetnja za dalji postupak

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić izjavio je da izručenje Saše Sinđelića, ključnog svedoka saradnika u slučaju pokušaja terorizma, Hrvatskoj ne može biti smetnja za postupak u Crnoj Gori, ali i da veruje da će prvostepena presuda biti potvrđena. On je, u intervju za RTCG, rekao da, ukoliko to bude potrebno, Sinđelić iz Hrvatske može biti doveden da svedoči, ali i da u daljem toku postupka može biti pročitan njegov iskaz kao svedoka.

On je dodao da je odluka o ekstradiciji donesena u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore. 

„Sinđelić, dok je ovde bio, tvrdio je da nije počinio to delo. Njemu je suđeno u Hrvatskoj u odsustvu i to mu daje mogućnost da se postupak obnovi. Ja verujem da će on tamo izneti svoju odbranu i da će imati fer suđenje i lično želim da dokaže svoju nevinost , ako je to bilo tako“, kazao je Katnić.