Đukanović o izručenju Kneževića: Učinili smo sve što je Britanija tražila

Region 31. okt 201916:27 > 16:30
Izvor: N1

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da je Crna Gora učinila sve da obezbedi da biznismen Duško Knežević odgovara pred domaćim sudovima.

On je kazao da je procedura koja se odvija u Velikoj Britaniji duga, posebno kada se ima u vidu nestrpljenje domaće javnosti.

Na pitanje kada očekuje da bi biznismen Duško Knežević mogao biti izručen, Đukanović je rekao da je Crna Gora uradila sve da obezbedi ono što je interes države i javnosti.

„Da čovek koji je izneo teške optužbe na račun države, njenih institucija i nekih od čelnih ljudi koji obavljaju najvažnije državne funkcije, dobije priliku da pred sudovima ove države da argumente za te svoje ocene“, rekao je Đukanović.

Knežević će biti saslušan pred britanskim sudom od 18. do 22. maja, saopšteno je iz britanskog Ministarstva pravde.

Ispitno ročište o slučaju Kneževića je održano u Velikoj Britaniji, a kako je saopšteno iz britanskog ministarstva pravde za Novu M TV, Crna Gora je u roku dostavila svu potrebnu dokumentaciju.

Knežević se nalazi na Interpolovoj poternici, a Crna Gora ga potražuje zbog navodnih višemilionskih malverzacija kojim je oštetio državni budžet.

Protiv njega su do sada podignute tri optužnice zbog krivičniih dela – organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Knežević je saslušan 19. septembra pred sudom u Londonu u vezi sa poternicom crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva. Oduzeti su mu crnogorski, kiparski i britanski pasoš. Određena mu je kaucija od 700 hiljada evra i pod elektronskim je nadzorom.

„SPC ima uvredljiv odnos prema Crnoj Gori“

Đukanović je izjavio da sa najviših adresa Srpske pravoslavne crkve dolazi uvredljiv odnos prema Crnoj Gori kao državi i „odnos koji kroz dejstvo filijale SPC pokušava da poništava sve vrednosti savremene Crne Gore“.

Upitan da li je ovo pravi trenutak da se reši pitanje crkve, rekao je da nisu žurili sa otvaranjem tog pitanja, obzirom da je pre 13 godina država obnovila nezavisnost. 

Nakon ulaska u NATO, ovo pitanje je, kako je Đukanović kazao novinarima, „realno na dnevnom redu“. 

Premijer Duško Marković najavio je pre dva dana da će parlamentu dostaviti predlog Zakona o slobodi veroispovesti, ukoliko i pored dijaloga ne obezbedi saglasnost Mitropolije crnogorsko primorske (MCP). 

Marković je tada kazao da Mitropolija i mitropolit Amfilohije ne poštuju zakone i ne žele da prihvate da je Crna Gora nezavisna država. 

Iz Mitropolije crnogorsko primorske su nakon izjave premijera upitali „priprema li se to vlast koja je poslednjih trideset godina doprinela razaranju i pljački stotina preduzeća, ostavivši desetine hiljada radnika bez hleba i posla, da opljačka i otme i hramove Crkve Božije da bi stvarala svoju bezbožnu partijsku crkvu“.