Medved: Srpska vojska zna gde su posmrtni ostaci nestalih s područja Vukovara

Region 18. nov 201918:22 > 18:41
Izvor: N1

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je da Hrvatska "poseduje dokument koji jasno pokazuje šta su Srbija i srpska vojska činile na području Vukovara po ulasku i okupaciji tog hrvatskog grada".

„Lepo je bilo danas biti u Vukovaru. Zahvaljujem se svima koji su došli na najbolji mogući način iskazati počast žrtvama“, osvrnuo se ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na obiežavanje Dana sećanja na žrtvu Vukovara.

POVEZANE VESTI

Kada je reč o potrazi za nestalima ministar ističe: „Mi nećemo odustati, apsolutni prioritet Ministarstva hrvatskih branitelja i Vlade je rasvetljavanje sudbine 1.872 osobe, hrvatskih branitelja i civilnih žrtava za kojima još uvek tragamo“.

„Želim najpre hrvatskoj javnosti poručiti da smo u proteklih tridesetak dana identifikovali više od 20 posmrtnih ostataka. Ove smo godine doneli i Zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu i tako propisali nadležnosti svih tela. Uspostavili smo snažne mehanizme u vidu prikupljanja, obrade informacija do sprovođenja ekshumacija i identifikacije“, rekao je Medved.

Kaže i da su na protekloj sednici Vlade doneli odluku o kupovini najsavremenije laboratorijske opreme za Zavod za sudsku medicinu da bi identifikacije išle brže.

Istakao je da u svakom kontaktu sa srpskom stranom Hrvatska neizostavno otvara pitanje nestalih i insistiraju od Srbije da im dostave takozvane protokole. 

„Hrvatska poseduje dokument koji jasno pokazuje šta je Srbija i srpska vojska činila na području Vukovara nakon ulaska i okupacije. Dokument u kojem su jasno vidljivi svi podaci o osobama koje su sprovodile iskapanja, osobama koje su vršile takozvanu sanaciju terena nakon ulaska srpske vojske u Vukovar i insistiramo na jasnim i preciznim protokolima prema danima i prema postupanjima konkretnih osoba upravo s ciljem kako bismo znali gde su posmrtni ostaci koje je srpska vojska nakon ulaska u grad preselila iz primarnih u nama nepoznate sekundarne grobnice“, rekao je Medved.

„To je nešto što sistemski radimo i na čemu inzistiramo. U proteklih nekoliko meseci dostavili smo desetine naših zahteva Srbiji, vrlo precizno definisanih i tražimo protokole gde su posmrtni ostaci koje su oni ekshumirali na području Vukovara“, otkrio je Medved za N1.

Kaže kako je po pitanju pregovora Srbije s EU i otvaranja i zatvaranja poglavlja Hrvatska definisala da Srbija mora dostaviti i u potpunosti sarađivati s Hrvatskom oko nestalih i ratnih zločina, a tražili su i povlačenje Zakona o univerzalnoj jurisdikciji po kojem su „u Srbiji procesuirali osobe hrvatske nacionalnosti koje su učestvovale u Domovinskom ratu“.