Taksisti u Crnoj Gori će od 1. februara morati da izdaju račune klijentima

Region 03. dec 201916:55 > 17:00
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Svi taksi prevoznici u Crnoj Gori moraće da poseduju registar kase kako bi evidentirali promet.

Iz Poreske uprave Crne Gore poručili su da će njihovi inspektori od 1. februara intenzivno proveravati da li taksisti poštuju Zakon o porezu na dodatu vrednost, koji propisuje obavezu izdavanja računa kupcu za svaki izvršeni promet.

„Taksi prevoznici koji posluju na teritoriji Crne Gore dužni da evidentiraju promet na zakonom propisan način. Taksi prevoznici koji nisu obveznici PDV-a, a koji promet proizvoda, odnosno usluga, naplaćuju u gotovini, obavezni su da iskažu promet preko registar kasa ili putem posebnih računa, prethodno overenih od nadležnog poreskog organa“, navode u Poreskoj upravi.

Oni su poručili da su godinama ulagali maksimalne napore da obezbede punu i neselektivnu primenu zakonskih propisa i da su pokazali razumevanje prema stavu predstavnika taksi prevoznika da zbog specifičnosti prevoza određeni tipovi poreskih registar kasa nisu bili primenjivi u njihovim vozilima.

„Međutim, Mašinski fakultet, kao certifikacioni organ, izdao je potvrdu da četiri tipa poreskih registar kasa, koje ovlašćeni distributeri u Crnoj Gori mogu fiskalizovati, u potpunosti zadovoljavaju tehničke i funkcionalne karakteristike propisane Uredbom o poreskoj registar kasi za primenu u taksi vozilima“, istakli su iz Poreske uprave.

Oni su pojasnili da su time ispunjeni svi tehnički preduslovi za primenu propisa i da je potrebno da taksi prevoznici nabave poreske registar kase i podnesu zahteve za fiskalizaciju poreskom organu preko ovlašćenog servisa.

„Službenici PU obaviće fiskalizaciju poreskih kasa najkasnije u roku od dva dana od dana prijema zahteva za fiskalizaciju“, dodaje se u saopštenju.