Severna Makedonija će pregovarati sa Srbijom o otvaranju novog graničnog prelaza

Region 03. dec 201919:19 > 19:24
Reuters/Ognen Teofilovski

Vlada Severne Makedonija odlučila je da počne pregovore sa Vladom Srbije o otvaranju novog graničnog prelaza Lojane-Miratovac.

Kako se navodi u saopštenju sa sednice vlade u Skoplju, „odobren je postupak za pregovore za potpisivanje sporazuma Vlade Severne Makedonije i Vlade Srbije za otvaranje novog Graničnog prelaza Lojane-Miratovac“.

O uspostavljanju tog novog graničnog prelaza prošle sedmice su u Skoplju razgovarali vicepremijer Severne Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani i državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Milosav Miličković, koji je i predsednik Komisije za granične prelaze. Osmani, koji je i koordinator projekta „Granični prelaz – Lojane-Miratovac“ tada je rekao da je u finalnoj fazi obezbeđivanje prvih 2,5 miliona evra donacije Norveške u okviru projekta UNOPS za taj projekat.

Na sastanku je bilo reči o „utvrđivanju dinamike i aktivnosti za otvaranje novog graničnog prelaza između Severne Makedonije i Srbije“ kao i da „Lojane-Miratovac“ bude međunarodni granični prelaz, umesto lokalni, što je ranije bilo predviđeno.