Hrvatska policija proterala nigerijske studente u BiH misleći da su migranti

Region 03. dec 201916:30 > 21:02
Žurnal.info

Bosanskohercegovački portal Žurnal objavio je priču o dvojici studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija, prema pisanju portala, 17. novembra otela i ilegalno proterala u Bosnu i Hercegovinu. U MUP-u kažu da nemaju evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te da ne znaju za okolnosti pod kojima su se studenti našli u susednoj državi.

Osamnaestogodišnji student Abia Uchenna Alexandro i njegov kolega Eboh Kenneth Chinedu su iz Nigerije doputovali u Hrvatsku da bi učestvovali na petom Svetskom međuuniverzitetskom prvenstvu u Puli, piše Žurnal. Predstavljali su Federalni univerzitet tehnologija Owerri na takmičenju u stonom tenisu.

Po završetku takmičenja, 17. novembra, doputovali su u Zagreb, smestili se u hostel i izašli u šetnju gradom. Iz Zagreba je trebalo da lete za Istanbul, a iz Istanbula za Lagos. Ali, na let nikad nisu stigli jer ih je na ulasku u tramvaj u Zagrebu zaustavila i privela policija, piše Žurnal.

„Policajac mi je rekao da će me upucati ako se ne pomaknem“

Prema pisanju portala, hrvatska policija odvezla ih je u šumu u blizini Velike Kladuše i naterala da pređu na teritoriju Bosne i Hercegovine.

„Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo da im objasnimo ko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo, kazao je za Žurnal Eboh Kenneth Chinedu.

„Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak… Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mesto. Dvojica policajaca rekli su nam – idete u Bosnu. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam – ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam da uđem u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomaknem, da će me upucati, kaže Eboha Kenneth.

Od tada su studenti, prema pisanju Žurnala, smešteni u kamp Miral u Velikoj Kladuši.

Naši pasoši i sve stvari ostali su u Zagrebu. Uspeo sam iz kampa da pozovem kolegu koji je zajedno s nama bio na takmičenju, da nam pošalje pasoše. Ne znamo šta da radimo, viza za Hrvatsku ističe nam“, kazao je Kenneth Chinedu.

Ko je odgovoran?

Kampom Miral upravlja Međunarodna organizacija za migracije. Za Žurnal su kratko kazali da su o slučaju nigerijskih studenata, nakon potvrde od organizatora takmičenja da je zaista reč o studentima sa uredno izdatim vizama, obavestili organizaciju „Vaša prava“ iz Sarajeva koja će preuzeti njihov slučaj. Iz te organizacije nisu odgovarali na pozive iz redakcije Žurnala.

„Na takmičenju ih snimala hrvatska televizija“

I Međuuniverzitetski sportski odbor, organizator takmičenja u Puli, tvrdi da su obavešteni o slučaju. U razgovoru za Žurnal, predstavnik odbora Alberto Tanghetti kazao je da je ukupno bilo pet učesnika iz Nigerije – četiri studenta i profesor – te da su svi imali uredne vize.

Ta dva studenta bila su na takmičenju, imali su hrvatske vize, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos. Znači, imali su vizu da dođu, imali su povratne karte…Na takmičenju ih je snimala hrvatska televizija.

„U nedelju 17. novembra putovali su u Zagreb jer su u ponedeljak imali let za Istanbul. Sedam dana kasnije primio sam poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija odvela u BiH. Ne razumijem kako se to dogodilo jer je policija u Puli bila obaveštena da su tu“, kazao je Thanghetti za Žurnal.

Poručio je i da će kontaktirati Univerzitet u Puli, obavestiti MUP Hrvatske i videti kako mogu pomoći studentima.

Imena studenata su na listi

Da je reč o studentima koji su učestvovali na spomenutom takmičenju, pokazuje i rang lista u stonom tenisu.

Međusveučilišni sportski odbor / Screenshot

MUP: Proveravamo slučaj 

Ministarstvo unutrapšnjih poslova reagovalo je na vest o nezakonitom deportovanju dvojice nigerijskih studenata u BiH. Kažu da hrvatska policija za njih nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske, te da ne zna okolnosti pod kojima su se oni našli u susednoj državi.

Policija je za Hinu potvrdila da su 12. novembra petorica nigerijskih državljana – vođa puta i četiri studenta, legalno ušli u Hrvatsku i na području Istre učestvovali na sportskom takmičenju, te da su vođa puta i jedan učesnik legalno napustili Hrvatsku letovima preko zagrebačkog aerodroma,, dok je jedan u Hrvatskoj zatražio azil.

Za preostalu dvojicu spomenutih Nigerijaca policija nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske.

Dodaju da se ispituje da li se radi o „još jednom pokušaju zloupotrebe dolaska na sportska takmičenja“.