Mektić: Radimo na povratku državljana BiH sa stranih ratišta

Region 03. dec 201918:19 > 22:05
N1

"Bosna i Hercegovina šest meseci radi na pitanju povratka njenih državljana sa stranih ratišta - a ja sam sam rekao da je naša obaveza da prihvatimo naše državljane", kazao je Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH.

Mektić je u gostovanju na N1 kazao da je država spremna da primi svoje državljane, formirana je radna grupa koju čine predstavnici svih relevantnih institucija – te je ustanovljena procedura kako će se to raditi.

„Dogovorili smo tačno procedure kako prihvatamo, šta radimo po prihvatu, prvi, drugi, treći dan, kako se završava ta priča s tim porodicama. To radimo šest meseci i bila je najavljena jedna grupa od njih devet i jedno dete, ali je otkazano zbog intervencije u Siriji. Nakon toga – niko nije znao da Predsedništvo donosi odluku“, komentarisao je Mektić.

„Čini mi se da su naveli 24 osobe, ali mi ne znamo ko su te osobe. Dodik mesecima priča da nije dobro to što radimo, ali trebalo je uključiti bezbednosne agencije. Kako ćemo biti spremni ako nam dođe 30 ljudi“, rekao je Mektić koji je pojasnio kako ide procedura kod povratka.

„Dobijemo podatke o osobama, pa da proverimo državljanstvo, da vidimo jesu li državljani BiH. Sada će nama doći jedan deo ljudi bez dokumenata ovde“, rekao je.

Postoji plan za osobe koje su ratovale u Siriji, jedan broj ima raspisanu poternicu i te će se osobe uhapsiti i predati Sudu i Tužilaštvu na dalje postupanje, poručio je Mektić.

„To će se odnositi i na određeni deo žena, koje su direktno i indirektno pomagale terorističku organizaciju. One žene i deca koji ne budu imali veze sa terorističkom organizacijom – oni će prvo ući u proces deradikalizacije, a tu ima i maloletne dece bez roditelja“, izjavio je Mektić.

S druge strane – nije zadoovljan pristupom Predsedništva koje je objavilo da se 24 državljana vraćaju u BiH predstojećeg vikenda, te je pojasnio zbog čega proziva Milorada Dodika.

„Prozivam Dodika jer je jedini govorio da se to ne sme prihvatiti i da će BiH postati tempirana bomba. Onda je reterirao pod ucenama i pritiscima. Na sto mu je predočen niz stvari koje za njega mogu biti veliki problem i pristao je pod pritiskom“, rekao je.

Zima na Vučjaku – nova lokacija za migrante

Dragan Mektić je za N1 potvrdio da je pronađena i alternativna lokacija za smeštaj migranata, te da je potpisan ugovor sa Vladom Federacije BiH da se kasarna u Blažuju stavi na raspolaganje Ministarstvu bezbednosti.

„Otpočeli smo pripreme i adaptacije, najključnije je dobiti priključenje vode i struje i brzo ćemo migrante sa Vučjaka prebaciti. Nisu potrebne velike investicije. To je bivša kasarna koja odgovara za smeštaj ljudi“, rekao je.

To ranije nije završeno, kazao je Mektić, jer ministarstvo nije moglo ući u tu lokaciju pre nego je Vlada FBiH stavila na raspolaganje tu lokaciju ministarstvu. Tvrdi da nisu zakasnili, te da će kasarna u Blažuju uskoro biti spremna.

„Mi ne možemo sada udovoljiti njihovoj želji da centre napravimo na granici. Dužni smo obezbediti human tretman i kapacitet“, izjavio je Mektić za N1.

Zbog celokupne situacije sa migrantskom krizom poručio je da oseća moralnu odgovornost.

„Osećam moralnu odgovornost mada sam svaki dan bio angažovan po pitanju rešavanja ove situacije. Imao sam puno konsultacija s ljudima iz USK i drugim mestima gde smo pokušavali da lociramo centre, gde smo bili sprečeni. Lokalne zajednice nisu pristajale da se uspostavi centar. Osećam odgovornost, svi mi skupa i niko ko obavlja bilo kakvu javnu funkcijju nismo smeli da dozvolimo da se dođe u ovu situaciju“, rekao je Mektić.

Broj migranata opada, ali zbog vremenskih prilika i nemogućnosti kretanja preko reka – potvrdio je za N1. Teško je očekivati da se migrantska ruta kroz bih zatvori.