Predsednik Albanije odlikovao pripadnike Bezbednosnih snaga Kosova

Region 04. dec 201913:55 > 13:58
REUTERS/Florion Goga

Predsednik Albanije Iljir Meta odlikovao je u Prištini pripadnike jedinice za traganje i spasavanje Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) ordenom zlatnog orla za doprinos u spasavanju žrtava katastrofalnog zemljotresa u Albaniji.

On je na ceremoniji u Ministarstvu odbrane Kosova rekao da je 28. novembar „zatekao ujedinjene sve Albance, kako bi se suočili sa katastrofalnim posledicama zemljotresa od 6,4 stepena Rihterove skale“.

POVEZANE VESTI

„U ovoj teškoj borbi imamo težak bilans za Albaniju, ali Albanija nije ostala sama. Naši partneri su nam se našli pri ruci, ali je Kosovo bila prva zemlja koja je došla. Ekipe sa Kosova nisu samo fizički, već su i ljudski doprineli spasavanju mnogih života“, kazao je Meta.

Naveo je da će građani Albanije biti večno zahvalni svima koji su sa Kosova došli da pomognu, od jedinica BSK, Policije Kosova i drugih institucija kao što je Elektroenergetska korporacija Kosova, preko vatrogasaca iz Suve Reke do spasilačkih ekipa iz Trepče i Novog Brda koje će kako je rekao, takođe biti odlikovane.

„Kosovo treba da bude ponosno na svoje Bezbednosne snage, Kosovo ima veliku dušu“, kazao je Meta.

Albanski predsednik će tokom dana zajedno sa vršiocem dužnosti premijera Kosova Ramušom Haradinajem posetiti porodicu Abazi iz Gnjilana čija su dva člana stradala u zemljotresu u Albaniji, a predviđen je i susret sa gradonačelnikom Gnjilana Ljutfijem Hazirijem.

U zemljotresu koji je u utorak, 26. novembra, pogodio albansku jadransku obalu stradala je 51 osoba, oko 3.000 ljudi je povređeno, a više hiljada je ostalo bez krova nad glavom.

Najteže pogođene oblasti su grad Drač, popularno letovalište za Albance koje se nalazi 33 kilometara zapadno od glavnog grada Tirane, i obližnji severni grad Tuman.