MUP Hrvatske demantuje nasilno proterivanje nigerijskih studenata

Region 04. dec 201914:11 > 14:13
Žurnal.info

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske demantovalo je pisanja medija u BiH da su policajci kidnapovali dva studenta Nigerijca i ilegalno ih prebacili na teritoriju BiH mislivši da se radi o migrantima i navodi da se događa da stranci iz trećih zemalja zloupotrebe legalan ulazak u Hrvatsku da bi potom nezakonito nastavili put prema Zapadnoj Evropi.

Izjave da hrvatska policija postupa i osuđujepojedince zbog boje njihove kože su nedopustive i odlučno ih odbacujemo! Policija je proverila javno iznete navode o navodnom postupanju prema nigerijskim državljanima 17. novembra na području Zagreba. Idućeg dana, 18. novembra, sdokumentima su se uredno odjavili iz hostela u Zagrebu i otišli, navedeno je u saopštenju MUP.

MUP je proverio navode koji su javno izneti na bh. portalu, a do sada obavljenim proverama utvrđeno da su oni 12. novembra ove godine u Hrvatsku, na legalan način, ušlo petoro nigerijskih državljana, a kako bi učestvovali na međuuniverzitetskom takmičenju u Puli. Radilo se o šefici ekipe i četvorici studenata.

Šefica ekipe i jedan učesnik napustili su, posletakmičenja na legalan način, Hrvatsku prekoaerodroma u Zagrebu.

Policija tvrdi da su se dvojica nigerijskih državljana, koji se sada spominju u bh. medijima, nakon takmičenja u Puli, dan ranije od ostatka grupe, uputili u Zagreb, gde su se 16. novembra prijavili u hostelu, da bi se 18. novembra uredno, uz podmirenje svojih troškova i uzevši svoje putne isprave i ostale stvari, odjavili iz hostela i udaljili unepoznato.

Dakle, kao potpuno netačnu odbacujemo iznetu tvrdnju da su im dokumenti ostali u hostelu i da su policijski službenici PU zagrebačke postupali prema njima. Ističemo kontradiktornost u iznetim izjavama prema kojima supolicijski službenici 17. novembra ove godine navodno postupali prema njima, a činjenica je da su se 18. novembra (dakle, dan kasnije) uredno odjavili iz hostela u Zagrebu,navodi MUP i dodaje da policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja nezakonitih migracija, nisu postupali prema osobama s tim imenom i prezimenom.

U odnosu na petog učesnika grupe, utvrđeno je da je 17. novembra ove godine napustio smeštaj u Puli te pokušao u dva navrata preko graničnih prelaza uđe u Sloveniju. Slovenački granični policajci u oba su mu navrata odbili ulazak zbog neposedovanja šengenske vize. On je zatim prijavio gubitak putne isprave i s obzirom da mu je viza istekla 17. novembra ove godine, nakon provedenog upravnogpostupka, izdano mu je Rešenje o proterivanju, ali on nije napustio Hrvatsku već se 27. novembra vratio u Policijsku stanicu u Zagrebu i trenutno se nalazi u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu u statusu tražitelja azila.

Svi nigerijski državljani imali su povratne avio karte za 17. novembra ove godine. Dvoje ih je koristeći avio karte u narednim danima napustilo Hrvatsku, dok je ostalo troje propustilo priliku na legalan način izađu iz Hrvatske.

Navedena činjenica, upozoraba policija, izaziva sumnju u stvarnu nameru njihovog dolaska i boravka u Hrvatskoj.

Naime, policijski su se službenici, tokom pojačanogpostupanja u suzbijanju nezakonitih migracija, i ranije susretali s pokušajima, ali i zloupotrebama učešća ili navodnog učestvovanja na sportskim takmičena u Hrvatskoj.

Jedan je to od načina kako strani državljani trećih zemalja, nakon legalnog ulaska u RH i nakon učešća u aktivnosti, nezakonito nastavljaju svoj put prema zemljama odredišta u Evropi.

Ove godine zabeleženo je devet odbijanja ulaska državljanima Nigerije na graničnim prelazima, zbogneudovoljavanja uslovima ulaska u RH.