Apelacioni sud u Skoplju odlučio – Boki 13 ostaje u pritvoru

Region 04. dec 201917:30 > 17:35
Televizija 24/printscreen

Prvoptuženi u aferi "Reket", šoumen Bojana Jovanovski - "Boki 13", ostaje u pritvoru u skopskom istražnom zatvoru gde je od 15. jula, odlučio je Apelacioni sud u Skoplju.

Saopšteno je da je Apelacioni sud odbacio „kao nedozvoljenu“ žalbu Jovanovskog „na rešenje prvostepenog suda od 20. novembra, kojim je odbijen predlog za ukidanje pritvora i zamena drugim, blažim merama obezbeđenja prisustva optuženog suđenju“.

Jovanovski je jedini pritvoreni optuženik u aferi „Reket“.

U kućnom pritvoru su od ranije drugoptužena, razrešena specijalna tužiteljka Katica Janeva i trećeoptuženi Zoran Milevski, koji čeka pravosnažnost presude kojom je osuđen na tri godine zatvora, pošto je juče, prvog dana sudskog postupka, priznao krivicu.

POVEZANE VESTI

Tužiteljka za organizovani kriminal Severne Makedonije Vilma Ruskoska je nakon izricanja presude Milevskom u skopskom krivičnom sudu, rekla da je zadovoljna visinom kazne, dok su njegovi branioci najavili žalbu, smatrajući da je mogao da dobije i uslovnu kaznu.

Suđenje Bojanu Jovanovskom i Katici Janevoju slučaju „Reket“ se nastavlja u petak kada bi trebalo da svedoči oštećeni u tom slučaju, jedan od najbogatijih Makedonaca, biznismen Jordan Kamčev i njegova supruga Ana.

Po optužnici, Jovanovski, Janeva i Milevski su od novembra prošle godine do aprila ove „izvukli“ 1,55 miliona evra od Kamčeva da mu se zauzvrat „olakša pozicija“ u predmetu Specijalnog tužilaštva „Imperija“.

Jovanovski se tereti da je iskoristio prijateljstvo s Janevom i uticao na nju da iz pritvora oslobodi Kamčeva, protiv koga je njeno tužilaštvo pokrenulo istragu „Imperija“, i da mu vrati pasoš.

Sastanke Bokija 13 i bračnog para Kamčev je dogovarao Milevski koji je ranije imao blizak odnos sa Kamčevom, čiji je advokat najavio da će tražiti da mu bude vraćen milion i po evra koje im je dao.

Istraga Afere „Reket“ je počela 15. jula kada su uhapšeni Boki 13 i Milevski, dok je Janeva uhapšena 21. avgusta.